Een foto van een oranje kat met een witte voorkant. Hij zit in een vensterbank. Onder hem is veel onkruid te zien en planten die langs de gevel groeien. Op de achterkant zie je wat fietsen en een woonboot.
Democratisch
Werkplaats

Vraagstuk 2: Goede samenwerking bewoners en organisaties

Help jij Wijkmakers met het vinden van een oplossing?

Wijkmakers heeft een tweede probleem dat aangepakt wordt door de deelnemers van de Werkplaats. Hoe zorgen we dat de gemeente, organisaties en bewoners goed en gelijkwaardig kunnen samenwerken in de wijk? Geef je nu op voor de Werkplaats en ga ook aan de slag! Dit keer met een concrete casus: het winkelcentrum Paddepoel.

Wat is het probleem?

In Paddepoel werken bewoners en organisaties al een aantal jaren samen in co-creatie. Bij co-creatie staan bewoners en organisaties op gelijke voet. Dat betekent dat bewoners niet alleen een mening mogen geven over bijvoorbeeld een plan van de gemeente of een woningcorporatie, maar ook echt samen de plannen gaat maken. Een gelijkwaardige samenwerking betekent dat iedereen evenveel te zeggen heeft.

Samen (co) iets maken (creatie).

Zo samenwerken kan heel leuk zijn, maar is niet altijd even makkelijk. Soms is het ook nieuw en spannend. Hoe kunnen we iedereen zo helpen zodat er zo goed mogelijk wordt samengewerkt? De stichting Co-Creatie Paddepoel en de gemeente Groningen vragen Wijkmakers dit uit te zoeken.

Samen aan de slag
Co-creatie heeft behalve die gelijkwaardigheid meer nodig. Er moet een positieve basishouding zijn: dat betekent dat iedereen er zin in moet hebben en het echt samen wil gaan aanpakken. Het zijn altijd ingewikkelde problemen die worden opgelost en dat kan alleen als iedereen zich er voor in wil zetten. Hoe krijg je de juiste mensen om tafel? Hoe houd je het enthousiasme vast? Hoe communiceren we met elkaar en welke spelregels spreken we af? In de Wijkmakers Werkplaats zoeken we het uit!

De vraag aan Wijkmakers

Hoe zorgen we dat de gemeente, organisaties en bewoners goed en gelijkwaardig kunnen samenwerken in de wijk? Hoe zorgen we dat co-creatie écht goed werkt?

In deze casus richten we ons specifiek op het winkelcentrum en de directe omgeving; het Kloppend Hart van de wijk. Hier werken bewoners, ondernemers, organisaties en gemeente al langer samen. Ze maakten samen een masterplan voor het gebied. Door Corona kwam dat samenwerkingsproces stil te staan. Nu pakken zij de draad weer op en staan aan het begin van een behoorlijke ingreep in het winkelcentrum en de openbare ruimte. Er zijn inmiddels wat nieuwe partijen aangeschoven en ze gaan een nieuwe fase in: van masterplan naar concrete voorstellen. Hoe geven zij op de beste manier vorm aan co-creatie? Over deze vraag gaat de Werkplaats.

Ben je benieuwd hoe co-creatie in Paddepoel tot nu toe heeft gewerkt? Bekijk dan het voorbeeld van het CasPoMor Park en Winkelcentrum Paddepoel.

Bedenk jij de oplossing?

Wil jij samen in een team dit tweede vraagstuk oplossen? Meld je dan nu aan met je Wijkmakers account. Vergeet niet om je profiel helemaal compleet te maken.

Na je aanmelding zal het team van Wijkmakers telefonisch contact met je opnemen om aanvullende vragen aan je te stellen. Dan kan je natuurlijk ook jouw vragen aan de organisatie van Wijkmakers stellen.

Heb je je al eerder aangemeld als deelnemer van de Werkplaats? Laat dan gerust even weten dat je interesse hebt om mee te doen aan het oplossen van dit vraagstuk door je aan te melden via de knop hieronder.

Aanmelden

Wat kost meedoen?

Meedoen aan de Werkplaats kost tijd, geen geld. In dit geval gaat het om een sprinttraject.  Dan ben je 5 doordeweekse dagen, verspreid over 4 weken samen met een team bezig met het oplossen van het vraagstuk. Je doorloopt daarbij de stappen van Design Thinking. Wat dat precies is, leggen we hier allemaal voor je uit.