Vraagstuk 1: Vroege opsporing en aanpak wijkproblemen
Help jij Wijkmakers met het vinden van een oplossing?Het eerste probleem ligt klaar voor deelnemers van de Wijkmakers Werkplaats. Hoe zorgen we dat moeilijkheden en problemen in (delen van) wijken vroeg worden opgemerkt en aangepakt, terwijl er op het eerste gezicht nog weinig aan de hand is? Een team van Wijkmakers gaat hiermee aan de slag. Doe jij ook mee?
Wat is het probleem?
Woningcorporaties maken elk jaar plannen om te bepalen waar geld aan wordt uitgegeven. Dan wordt besloten in welke wijk of in welk deel van een wijk huizen worden opgeknapt en buurten worden aangepakt. Om zo’n beslissing zo goed en precies mogelijk te maken, heeft één van de Groningse woningcorporaties een methode ontwikkeld. Het is een manier om te bepalen welke buurt of (deel van een) wijk het eerst aangepakt moet worden. Want uiteindelijk kan het geld maar 1x worden uitgegeven. Er moeten dus keuzes gemaakt worden die goed zijn voor de huurders, de wijk en de hele stad.
Waar geld aan uitgeven
In deze methode wordt allemaal informatie verzameld, bijvoorbeeld gegevens over veiligheid, overlast en de kwaliteit van de woning. Maar ook de ervaringen van de wijkcoördinatoren, de mensen van de woningcorporatie die bekijken of alles goed gaat in de wijken. Hierdoor komen bepaalde buurten en plekken in wijken naar voren waar wijkvernieuwing nodig is. In de wijkvernieuwing wordt nu vaak op gebieds- of wijkniveau naar deze problemen gekeken. Met deze aanpak vallen zelfs kleinere, meer gerichte plekken op.
Samen aan de slag
De wijkvernieuwing die daar plaats moet vinden gaat niet alleen over nieuwe of betere huizen, maar ook over sociale acties. En daar heeft de woningcorporatie andere partijen voor nodig, zoals de gemeente, de politie of WIJ Groningen. Want het gaat ook om de openbare ruimte (straatverlichting, speeltuintjes) en onderwerpen als werk, armoede en veiligheid.
Zonder de samenwerking met andere mensen en organisaties werkt de aanpak van de corporatie niet. Het lukt alleen niet altijd om andere partijen op tijd te overtuigen dat er problemen aan het ontstaan zijn op sommige plekken. Soms lijkt daar op het eerste gezicht namelijk nog niet zoveel aan de hand. Ook is het lastig dat sommige partners niet op straat- of buurtniveau werken. Zij zijn vooral aan de slag met complete wijken of juist op individueel niveau.
De vraag aan Wijkmakers
Hoe zorgen we dat moeilijkheden en problemen in (delen van) wijken vroeg worden opgemerkt én aangepakt? En wat kunnen we gezamenlijk met onze partners doen om de leefbaarheid daar te vergroten? Er zitten veel voordelen aan vroege opsporing, want nu hoeven de acties nog niet zo groot (en daarmee duur) te zijn.
Bedenk jij de oplossing?
UPDATE: Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Het team van Wijkmakers is samengesteld.
Houd de website in de gaten voor het nieuwe vraagstuk.
Wil jij samen in een team dit eerste vraagstuk oplossen? Meld je dan aan bij Wijkmakers via werkplaats@wijkmakers.nl. Zet de volgende informatie in je mail:
- Naam
- Woonplaats
- Leeftijd
- Telefoonnummer
- E-mailadres
- Waar werk je of zet je je voor in?
- Wat is je rol of functie?
- Wat is je motivatie om mee te doen aan vraagstuk 1? Wat breng je mee, wat wil je ophalen?
Vergeet er niet bij te zeggen dat je je graag wilt aanmelden voor het oplossen van vraagstuk 1.
Na je aanmelding zal het team van Wijkmakers telefonisch contact met je opnemen om aanvullende vragen aan je te stellen. Dan kan je natuurlijk ook jouw vragen aan de organisatie van Wijkmakers stellen.
Heb je je al eerder aangemeld als deelnemer van de Werkplaats? Laat dan gerust even weten dat je interesse hebt om mee te doen aan het oplossen van dit vraagstuk.
Wat kost meedoen?
Meedoen aan de Werkplaats kost tijd, geen geld. In dit geval gaat het om een sprinttraject. Dan ben je 1 doordeweekse dag in de week, 3 maanden lang samen met een team bezig met het oplossen van het vraagstuk. Je doorloopt daarbij de stappen van Design Thinking. Wat dat precies is, leggen we hier allemaal voor je uit.