Wijkwandeling 'door de ogen van...' de dorpsvernieu-wers van Ten Post
De afgelopen jaren heeft ten Post diverse veranderingen ondergaan in het kader van dorpsvernieuwing. Deze vernieuwing is deels ingegeven én versneld door de aardbevingsproblematiek in Groningen, die heeft geleid tot gebouwen die versterkt moeten worden en waar schade hersteld moet worden.
De hoofdvraag van de middag is:
- Hoe kunnen we een vergelijking maken tussen de schaal en impact van dorpsvernieuwing in de dorpen van Groningen en die van de wijkvernieuwing in de stad Groningen? Welke kennis is uitwisselbaar?
Daarbij stellen we de volgende subvragen:
- Wat zijn de belangrijkste doelen van de dorpsvernieuwing in Ten Post, in het licht van de aardbevingsproblematiek?
- Welke projecten zijn er al gerealiseerd en wat zijn de plannen voor de toekomst met betrekking tot versterking en veiligheid?
- Hoe wordt er rekening gehouden met de geschiedenis en het karakter van Ten Post bij de vernieuwing en versterking?
- Wat zijn de ervaringen van bewoners met de dorpsvernieuwing en de aanpak van de aardbevingsproblematiek?
We verzamelen bij het dorpshuis van Ten Post en wandelen vanaf daar door het dorp en met name de Nije Buurt. In deze buurt is de versterkingsopgave in volle gang.
De Nije buurt omvat 148 woningen, waarvan 61 corporatiewoningen die in aanmerking komen voor een sloop- en nieuwbouwtraject. Er zijn twee scholen en een kerk. Deze gaan op termijn verhuizen naar het nieuwe Huis van Ten Post. De locaties die vrijkomen geven ruimte voor nieuwe invullingen.
In de Nije Buurt gaat het ook over de herinrichting van de openbare ruimte en herontwikkeling van de vrijkomende locaties. Waar het kan, maakt de gemeente van de gelegenheid gebruik om de wijk opnieuw in te richten, te verbeteren en groener te maken. We maken bij dit aspect de vergelijking met de projecten van WarmteStad, die een warmtenet aanlegt in de wijkvernieuwingswijken Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen.
De wandeling is onder leiding van Harald Hilbrants en Wout Schrier. Wout is gebiedsregisseur van de dorpstransformatie Ten Post en Harald is Projectmanager Versterken en Vernieuwen Ten Post. Beiden zijn werkzaam voor de Gemeente Groningen.
Programma
Deze wandeling duurt van 14.00 uur tot (indicatief) 16.00 uur.
We verzamelen om 13.45 uur bij het dorpshuis in Ten Post. We wandelen van 14.00 uur tot ongeveer 16.00 uur door het dorp en praten daarna met een hapje en een drankje tot uiterlijk 17.00 uur nog even na bij het dorpshuis.
Door de ogen van...
Elke maand wandelt Wijkmakers door een wijk van de stad. Dat doen we steeds met een andere gids en vanuit een andere bril. Zo laten we de wijken zien door de ogen van mensen die er wonen, of in en aan de wijk werken. In twee uur tijd leer je een wijk op een heel andere manier kennen; ook al woon je er zelf.
Eerder wandelden we bijvoorbeeld al door de Oosterparkwijk met wijkagent Eva Dijkman, door Beijum met jongeren Luna Smit en Ziëd Fargi en door de Oosterpoort met zorgverkoper David Wegner (Lentis) en ervaringsdeskundige Marlieke de Jong.
Aanmelden
Wil jij ook meewandelen?
De wandeling is gratis en er kunnen maximaal 15 mensen meewandelen. Als de wandeling vol is, kom je op de wachtlijst.
Wil je meelopen? Meld je dan aan via aanmelden@wijkmakers.nl onder vermelding van 'Wijkwandeling Dorpsvernieuwing Ten Post 26 februari 2025’.