VeiligLeefbaar
t/m
WijkwandelingBinnenstadGratis

Wijkwandeling Veilige nacht 

Op pad in de binnenstad - eerste wijkwandeling van 2024!

UPDATE - Op dit moment is deze wandeling vol, maar als je je aanmeldt via hallo@wijkmakers.nl, kom je op de wachtlijst!

Heb je tijdens Let’s Gro de wandeling ‘App je even als je veilig thuis bent?’ gemist? Geen probleem! Op dinsdagavond 13 februari gaan wij nogmaals de binnenstad van Groningen verkennen en ons laten bijpraten over veiligheid en straatintimidatie, met dank aan het organiserend team van Let’s Gro. 

Waarom we dit thema nog een keer op de agenda zetten? Dat doen we in navolging van de campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De campagne was van 25 november tot 10 december 2023. Meer informatie daarover kun je vinden op https://gemeente.groningen.nl/orange-world.

Tijdens onze wandeling worden we vergezeld door Shannon van Cat Calls of Grunn. Catcalling is het naroepen van mensen (meestal vrouwen) met seksueel geladen opmerkingen, wat erg intimiderende vormen kan aannemen. Dit kan plaatsvinden op straat, maar kan ook voorkomen in andere openbare ruimtes. De eerste Cat Calls-beweging was het account van New York. Het Groningse team heeft een actief Instagram-account waar je jouw ervaringen mee kunt delen. 

Ook Loesje Drenth van de Nachtraad van Groningen loopt mee. Zij vertelt meer over het werk van De Nachtraad, die zich bezighoudt met een beter nachtleven voor Groningen, onder andere op het gebied van veiligheid en het tegengaan van seksueel overschrijdend gedrag.

Als derde expert wandelt Jorrit Albers mee. Hij heeft vanuit Bureau Buitendienst onderzoek uitgevoerd voor de Gemeente Groningen naar de gangen en stegen in de stad. Hij vertelt over de invloed van de inrichting van de openbare ruimte op het gevoel van veiligheid.

De wijk door de ogen van... 

Elke maand wandelt Wijkmakers door een wijk van de stad. Dat doen we steeds met een andere gids en vanuit een andere bril. Zo laten we de wijken zien door de ogen van mensen die er wonen, of in en aan de wijk werken. In twee uur tijd leer je een wijk op een heel andere manier kennen; ook al woon je er zelf.

Eerder wandelden we bijvoorbeeld al door de Oosterparkwijk met wijkagent Eva Dijkman, door Beijum met jongeren Luna Smit en Ziëd Fargi en door de Oosterpoort met zorgverkoper David Wegner (Lentis) en ervaringsdeskundige Marlieke de Jong. 

Aanmelden

Wil jij ook meewandelen? De wandeling is op dinsdagavond 13 februari van 20.00 – 22.00 uur en we lopen maximaal 2 uur door de binnenstad van Groningen. Na de wandeling is er ruimte voor opwarmen en napraten met een Gronings drankje met een hapje erbij.  

De wandeling is gratis en er kunnen maximaal twintig mensen meewandelen. Op dit moment is deze wandeling vol, maar als je je aanmeldt, kom je op de wachtlijst. 

Heb jij al een Wijkmakers account? Hiermee kan je je makkelijk aanmelden voor activiteiten en ook je abonneren op onze nieuwsbrief. Meer informatie over zo'n profiel staat hier. Ook kun je mailen naar hallo@wijkmakers.nl om je aanmelding door te geven. Vergeet er dan niet bij te zetten aan welke activiteit je wilt deelnemen.