Een foto van twee witte mensen in politieuniform. De ene is een man van middelbare leeftijd.  De ander een jonge vrouw met blond haar. Ze hebben de armen over elkaar en lachen naar de camera. Op de achtergrond is veel groen en een vijver te zien.
Nieuws

De‌ ‌eerste‌ ‌Wijkmakers:‌ ‌Anne-Marie‌ ‌Schoon‌

Maak kennis met de deelnemers van de Wijkmakers Academie

Iemand moet de eerste zijn. En in het geval van de Wijkmakers Academie zijn dat de deelnemers aan de eerste Leergang Wijkontwikkeling. Anne-Marie Schoon is 30 jaar en werkt bij de politie. Ze doet mee aan de leergang. “Ik wil mezelf verder ontwikkelen en kennis opdoen die ik kan gebruiken om de burger en de wijk nog beter te bedienen.”

Anne-Marie is sinds anderhalf jaar wijkagent. “Ik ben samen met mijn collega Jacob Kobes wijkagent voor Paddepoel en de Zernike Campus”, vertelt ze. “Ik ben zoveel mogelijk in de wijk aanwezig. Ik weet wat er gebeurt, welke incidenten geweest zijn en daar doe ik dan wat mee.” De wijkagent houdt spreekuur in de Vensterschool. Daar kunnen burgers, oftewel niet-politiemensen, met haar in gesprek. “Daar zie ik ook de partners in de wijk. Op Zernike heb ik geen spreekuur, maar ik heb wel veel contact met de mensen daar.”

Levendige woonwijk

Anne-Marie vindt Groningen een mooie studentenstad. “Er gebeurt hier van alles. En alles en iedereen is hier ook. Mensen van alle leeftijden, met allerlei bezigheden. Het is echt een aantrekkelijke stad”, vindt ze. “Paddepoel is een veelzijdige wijk. Van jong tot oud, van student tot werkend. Het is ook een echte woonwijk, met veel eigen voorzieningen zoals het drukbezochte Winkelcentrum Paddepoel. Er wordt veel georganiseerd in de wijk en dat vind ik erg belangrijk. Ook worden er nu veel woningen vernieuwd. Dit kan de wijk goed doen.”

De Zernike Campus is voor de wijkagent weer heel wat anders. “Op Zernike gebeurt bijna alles overdag. Er is de hele dag beweging: uit de stad en omgeving komen studenten om daar colleges te volgen en toetsen te maken. In de avond wordt er juist weer veel gesport. In Paddepoel is dat echt anders. In de avond leeft die wijk het meest. De combinatie van de twee plekken is voor mij heel leuk.” Anne-Marie is trots om naast in Paddepoel ook wijkagent op Zernike te zijn. “Vanuit de hele regio en ook uit het buitenland komt iedereen hier om te studeren. Dat maakt het voor mij heel interessant en veelzijdig.”

Als wijkagent ben ik dienstbaar aan de burgers en kijk ik wat ik voor hen kan betekenen. En dat doen Wijkmakers net zo.
Anne-Marie‌ ‌Schoon‌Wijkagent Paddepoel en Zernike Campus

Meer samenwerken

De Leergang Wijkontwikkeling waar Anne-Marie aan mee gaat doen, leidt de deelnemers op tot wijkontwikkelaars. “Ik word er heel enthousiast van! Ik hoop er meer contacten op te doen en andere inzichten te krijgen, vanuit de partners en instanties. Ook hoop ik hierna nog meer met hen samen te kunnen werken. En ook natuurlijk mijn eigen kennis te kunnen delen.”

Voor de toekomst

De leergang bestaat uit 10 modules met verschillende thema's. “Ik denk van alle onderwerpen al wel iets te weten, maar het gaat nu om de verdiepingsslag. Alles is namelijk toepasbaar op mijn werk als wijkagent. Ik weet straks net dat stukje meer.” Anne-Marie is met haar 30 jaar relatief jong voor een wijkagent. “Ik ben heel leergierig en ontwikkel me nog volop. Alles wat ik nu mee kan nemen voor de toekomst is winst. Als wijkagent ben ik dienstbaar aan de burgers en kijk ik wat ik voor hen kan betekenen. En dat doen Wijkmakers net zo.”

De eerste Leergang Wijkontwikkeling van de Wijkmakers Academie begint eind november. Opgeven hiervoor is niet meer mogelijk. In het voorjaar van 2022 start de tweede editie. Je kan nu al mailen om te laten weten dat je graag mee doet. Meer informatie over die leergang vind je hier.