Een foto van een witte vrouw voor een huis.
Nieuws

De gezichten van Wijkmakers: stagiaire Noa Schievink

Van de Korrewegwijk naar Paddepoel

Wijkmakers heb je in allerlei soorten en maten. Als je je inzet voor de buurten en wijken van Groningen, dan ben je er eentje. Maak kennis met Noa Schievink, de eerste stagiair van Wijkmakers. Ze is student architectuurgeschiedenis en stadsplanning. In dit artikel lees je hoe Noa naar de Korrewegwijk en Paddepoel kijkt en wat ze vindt van samenwerking in de wijken. “Ik wil graag wijkontwikkeling sexy maken.”

De 24-jarige Noa stapte na een bachelor geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen over naar de master architectuurgeschiedenis. “Ik houd me vooral bezig met stadsplanning. Daarbij gaat het niet alleen om gebouwen, maar ook om hoe je een stad indeelt”, legt Noa uit. “Ik heb veel interesse in het sociale deel in plaats van in het stenen deel van wijken. De betrokkenheid van bewoners is hierin erg belangrijk.”

Noa groeide bij Wijkmakers in haar rol. “Ik deed eerst vooral praktische zaken, zoals het zoeken van geschikte locaties. Nu denk ik ook mee over de modules van de leergang. Ik wil graag wijkontwikkeling sexy maken, zodat niet alleen oude mensen er over nadenken. Ik wil ook jongeren erbij betrekken. Dat past heel goed bij Wijkmakers.”

Van de Korrewegwijk...

Noa woont al haar hele studententijd in de Korrewegwijk. “Ik vind het een erg leuke wijk. Het is er zo veelzijdig! Daarom ben ik de wijk nooit uitgegaan en woon ik nu aan het Floresplein. Veel van mijn vrienden wonen hier ook. Als ik iemand wil zien, dan ben ik daar binnen een minuut”, vertelt Noa. “Ik vind het al ver als ik naar vrienden aan de andere kant van het Noorderplantsoen ga. Dat hoort wel bij studeren in Groningen. Als je van Amsterdam-Noord naar Zuid moet fietsen, ben je wel echt lang onderweg.”

Noa gaat zich na haar stage volledig richten op het schrijven van haar scriptie om daarmee af te studeren. “Ik vind de bouwstijl Amsterdamse School erg mooi. Die vind je overal hier in Groningen. Ik schrijf mijn scriptie over waarom we in de stad wél de Amsterdamse School-stijl willen behouden, maar dat we na-oorlogse wijken of gebouwen niet mooi vinden en willen slopen”, legt Noa uit. De stagiair van Wijkmakers woont tegenover de moskee in de voormalige Sionskerk. “Dat is een mooi voorbeeld van Amsterdamse School-stijl. Als je eenmaal zo’n gebouw herkent, dan ga je opletten op meer van zulke bouwwerken. Je gaat echt met een andere blik naar de stad kijken. In Groningen worden de panden in Amsterdamse School-stijl gelukkig goed onderhouden, kijk maar naar het Blauwe Dorp in de Oosterparkwijk.”

... naar Paddepoel

Naast haar studie en stage heeft Noa ook een bijbaantje als student-assistent. Als student-assistent help je op de universiteit bij een vak of een activiteit. In het geval van Noa is dat bij het project Urban Design for Improving Health in Groningen (UDIHiG). Dat is een lange naam en moeilijke afkorting voor een project over wijkvernieuwing in Paddepoel. Hierbij wordt gekeken hoe straten zo kunnen worden aangepast, dat mensen gezonder gaan leven.

“We kijken bijvoorbeeld naar het autovrij maken van straten, om zo te zorgen dat mensen meer gaan bewegen”, zegt Noa. Bij dit project is de inbreng van bewoners erg belangrijk. “We werken daarom samen met stichting Co-creatie Paddepoel. Daarbij gebruiken we VR-brillen om samen naar ontwerpen te kijken. Vorig jaar hielp ik mee bij de begeleiding van bewoners en verwerkte ik de informatie die we van ze kregen. Ook help ik bij het schrijven van het verslag.”

Noa ziet dat co-creatie (samen iets maken) goed werkt in Paddepoel. “Mensen kunnen straks op straat het ontwerp terugzien waar ze op gestemd hebben. Zo verbeteren we samen de wijk”, aldus Noa. “Het kost ook wel eens moeite om genoeg mensen bij elkaar te krijgen die mee willen doen. Er wonen zoveel verschillende mensen in Paddepoel: ouderen, studenten, mensen die de taal niet goed spreken. Maar heel veel mensen doen hun best om het te laten werken, kijk maar naar het Wijkbureau in het winkelcentrum. Of naar bijvoorbeeld bewoner Derk den Boer; hij probeert echt alle bewoners enthousiast te maken om zich in te zetten voor hun eigen wijk. Ja, dat gaat heel goed in Paddepoel.”

Foto van mensen in een ruimte
Ik wil wijkontwikkeling sexy maken.
Noa Schievinkstagiaire bij Wijkmakers

Wil je ook Wijkmaker worden? Doe dan mee aan een van onze activiteiten in de Academie of de Werkplaats. Wil je graag stage lopen bij Wijkmakers? Mail dan naar hallo@wijkmakers.nl voor meer informatie.