Een foto van drie witte mannen op straat voor rijtjeshuizen. De man in het midden staat iets uit te leggen met veel handgebaren. Hij heeft een bril en een donkere baard. Op de achtergrond is een heg te zien met herfstkleuren en een afvalcontainer.
Nieuws

Wijkmakers presenteert programmaleider: Tijmen Hordijk

Wijkmakers krijgt tweekoppig directieteam

Het eerste gezicht van Wijkmakers is bekend: Tijmen Hordijk. Hij wordt als programmaleider verantwoordelijk voor het opbouwen en uitbouwen van het programma van Wijkmakers. Samen met de nog te benoemen zakelijk leider vormt hij het directieteam.

Tijmen is opgeleid als architectuur- en stedenbouwhistoricus, maar werkt al zo’n twintig jaar liever met mensen dan met stenen. Hij kijkt meer naar naar de toekomst, dan naar het verleden. “In Wijkmakers komt alles bij elkaar wat ik belangrijk vind: werken aan betere wijken en mensen helpen zichzelf te ontwikkelen. Ik houd ervan om samen iets nieuws te bouwen”, vertelt Tijmen. “Wijkmakers moet echt een groeiplek zijn, voor onze partners, voor de deelnemers, maar ook voor ons nieuwe team. Samen met de zakelijk leider ga ik op zoek naar meer Wijkmakers die samen willen werken aan het verbeteren van de stad en de ontwikkeling van mens- en denkkracht in de wijk.”

De wijk in

Het kersverse gezicht van Wijkmakers woont zelf in de Korrewegwijk. Hij is geen onbekende in de wijkontwikkeling en werkt al jaren als adviseur, gespreksleider en procesbegeleider voor onder andere woningcorporaties, gemeenten en bewonersinitiatieven. “Wijkmakers is al goed begonnen met de Academie en de Werkplaats. Ik wil dit verder uitbreiden, en niet alleen vanachter de tekentafel. Het gaat om uitproberen, doen en sterker maken. Dat gaan we doen met onze partners, maar ook met de mensen in de wijk. Dus we gaan op pad.”

Werkplekken gezocht

Wijkmakers is het liefst in de wijken te vinden. Tijmen is dan ook op zoek naar (werk)plekken in de wijk. “Het liefste zit ik de ene maand in de ene wijk, en dan de andere maand weer in een andere wijk. Zo zijn we zichtbaar en kunnen we helpen een brug te slaan tussen mensen in de wijk en de mensen die in en aan de wijk werken.”

De nieuwe programmaleider is heel duidelijk: Wijkmakers staat voor leren over en werken aan de wijk. “En dat kan alleen met partners. Met een diverse groep mensen en organisaties die het samen doen. We zorgen voor ontmoeting, ontwikkeling en uitwisseling aan de hand van concrete vragen uit de wijk”, aldus Tijmen. “Alles is gericht op het versterken van de wijken en de mensen.” Er zijn inmiddels 16 organisaties en bedrijven partner van Wijkmakers; van gemeente tot woningcorporatie, van UMCG en de politie tot De Wijk De Wereld en GoeieBuurt.

Stokje overdragen

Projectleider en kwartiermaker van Wijkmakers Wietske Schober van architecten- en adviesbureau KAW is blij het stokje over te kunnen dragen aan Tijmen. “Hij was al vanaf het begin heel enthousiast over Wijkmakers en werd daarom docent bij onze eerste Leergang Wijkontwikkeling. Ik was erg blij om te zien dat hij gesolliciteerd had en nu een échte Wijkmaker is geworden.”

De sollicitatieprocedure voor de zakelijk leider is bijna afgerond. Het tweede gezicht van Wijkmakers wordt zo snel mogelijk gepresenteerd. Het nieuwe directieduo gaat allereerst op zoek naar een programmamaker en een projectmedewerker. Solliciteren op deze functies kan nog tot 14 februari.

Over Wijkmakers

Wijkmakers is dé nieuwe academie voor dorps- en wijkvernieuwing in de gemeente Groningen. Een onafhankelijke broedplaats waarin wordt samengewerkt aan wijken en buurten. Wijkmakers ging tijdens het festival Let’s Gro op 6 november 2021 officieel van start. Inmiddels is de eerste Leergang Wijkontwikkeling van de Wijkmakers Academie en het oplossen van moeilijke problemen in de Wijkmakers Werkplaats begonnen.