Een foto van een witte man in een tuin. Hij draagt een zwarte bril, heeft een grijze baard. Hij draagt een donker spijkerjasje.
Nieuws

Wijkmakers presenteert zakelijk leider: Jos Meijers

Directie van Wijkmakers is compleet

Het tweede gezicht van Wijkmakers is ook bekend: Jos Meijers is de nieuwe zakelijk leider. Hij vormt samen met programmaleider Tijmen Hordijk de directie van Wijkmakers.

Jos is oprichter en directeur-bestuurder van Toentje en Bie de Buuf, een sociale onderneming in de Oosterparkwijk. Toentje is een plek waar vrijwilligers en mensen met een participatiebaan aan de slag gaan met het zelf kweken van groenten en kruiden voor de noordelijke voedselbanken en het eigen buurtrestaurant. Jos gaat minder werken bij Toentje en de overige dagen zich inzetten voor Wijkmakers. “Ik heb er heel veel zin in. Het voelt voor mij alsof we een bandje beginnen en samen de wereld gaan veroveren. Er zit zoveel energie in Wijkmakers. We gaan actief aan de slag met uiteenlopende vraagstukken in Groningen en ik heb het gevoel dat alle betrokken partijen hier ook klaar voor zijn om dit samen met Wijkmakers te gaan doen!”

Verdienmodellen maken

Dingen veranderen gaat niet zomaar en er is geld voor nodig. Jos is aan boord gehaald om daarvoor te zorgen. “Gezond zakelijk zijn is nodig. Daarom gaan we diverse verdienmodellen uitwerken. We gaan ook (deels) betaalde programma’s aanbieden, zoals de Leergang Wijkontwikkeling die er al is”, vertelt de nieuwe zakelijk leider. “Wijkmakers is opgezet om zelfstandig voort te bestaan. Dat gaan we niet alleen met de huidige partners doen, maar we gaan ook op zoek naar nieuwe partners.”

Groot netwerk

Jos woont met zijn gezin net buiten de gemeente Groningen, maar heeft hier wel een groot netwerk. Naast Toentje en Bie de Buuf werkte hij jarenlang in de culturele sector. “Ik heb bijvoorbeeld toen een bijdrage geleverd aan het voortbestaan van poppodium Simplon aan het Boterdiep in Stad. Ik denk dat we met het team dat we nu aan het samenstellen zijn en het netwerk van mensen die al betrokken zijn bij Wijkmakers, de hele stad wel bestrijken. Het is een diverse groep, van ambtenaren tot bewonersorganisaties en alles daartussenin.”

De nieuwe zakelijk leider noemt zichzelf een echte doener. “Zo wil ik ook aan Wijkmakers bouwen. Dat het een energieke, inspirerende, verbindende en zelfstandige partij wordt die wijkontwikkeling opnieuw op de kaart zet. Daarbij gaat het om grote stedelijke vraagstukken, maar ook om ‘kleinere’ problemen die leven bij bewoners. We gaan aan de slag met vragen die nog niet eens zijn gesteld. En dat met veel energie, inspiratie en lol.”

Nieuwe directieduo

Samen met Tijmen vormt Jos het nieuwe directieduo. “We delen de verantwoordelijkheid en ik heb daar vertrouwen en zin in. We vullen elkaar echt aan”, zegt Jos. “Wijkmakers kan je ook niet alleen doen. We gaan het samen doen met alle betrokken partners. Samen een mooiere wereld en een mooiere wijk bouwen.”

Programmaleider Tijmen Hordijk is ook blij met z’n nieuwe collega. “Met Jos hebben we iemand gevonden die inhoudelijk sterk betrokken is op sociaal-maatschappelijke thema’s. Ik vind het voor Wijkmakers erg belangrijk om die input te hebben. Jos heeft ook echt een ondernemersgeest. Hij kan vanuit een idee iets opbouwen. Jos is een sociale ondernemer en dat is precies wat Wijkmakers ook moet zijn. En bovendien blijkt het ook nog eens een leuke kerel te zijn!”

Het nieuwe directieduo stelt nu een team samen om verder mee aan Wijkmakers te werken. De vacatures voor programmamaker en projectmedewerker zijn inmiddels gesloten. Wijkmakers hoopt binnenkort nieuwe teamleden voor te stellen.

Over Wijkmakers

Wijkmakers is dé nieuwe academie voor dorps- en wijkvernieuwing in de gemeente Groningen. Een onafhankelijke broedplaats waarin wordt samengewerkt aan wijken en buurten. Wijkmakers ging tijdens het festival Let’s Gro op 6 november 2021 officieel van start. Inmiddels is de eerste Leergang Wijkontwikkeling van de Wijkmakers Academie en het oplossen van moeilijke problemen in de Wijkmakers Werkplaats begonnen.