Een foto van vier mensen. Ze staan buiten voor een vijver met groen. Links en rechts staan vrouwen. In het midden twee witte mannen. Eentje heeft een kaal hoofd en een bril.
Nieuws

De partners van Wijkmakers: GoeieBuurt

Samen maken we de wijk

Zonder partners geen Wijkmakers. Met partners bouwen we aan die nieuwe gemeenschap die nodig is voor Groningen. Partners denken mee over het programma van Wijkmakers, leveren deelnemers en docenten voor de Academie en vraagstukken voor de Werkplaats. GoeieBuurt is ook partner van Wijkmakers. Bestuurslid Arno de Vries: “Ga in de wijk op zoek naar de talenten.”

GoeieBuurt is een coöperatie voor en door bewoners van de Korrewegwijk en De Hoogte in Groningen. “We werken met elkaar aan een mooiere wijk en meer geluk in de wijk”, vertelt Arno. “In Nederland zorgde de overheid vroeger veel voor ons, maar dat wordt steeds minder. Als bewoners moeten we daarom meer het heft in eigen hand nemen. Dat doen we met GoeieBuurt.”

Noaberschap

Als bewoner zelf dingen doen voor je eigen wijk en voor je buurtgenoten, is wat Arno en zijn collega's bij GoeieBuurt erg belangrijk vinden. “Bewoners willen voor elkaar zorgen, het noaberschap. En daar heb je echt niet per se duurbetaalde professionals voor nodig”, aldus Arno. “Wij hebben daarom mensen uit de wijk in dienst om dingen te doen op sociaal gebied, zoals helpen bij de opvoeding. Of mensen helpen met hun schulden. Wij doen op die manier iets aan armoede en praten er niet alleen over.”

Arno is een van de bestuursleden van de bewonerscoöperatie. “Ik doe de subsidieaanvragen bij de gemeente en ook onze interne financiën. Ik zoek naar mogelijkheden om mensen binnen de wijk kansen te bieden en zo het verschil te maken. In vijf jaar hebben we bewezen effectief en goedkoper te werken dan dure professionals.”

Armoede

Zoals iedereen bij GoeieBuurt woont en werkt Arno ook zelf in de Korrewegwijk. “Het is net als De Hoogte echt een wijk waar enorm veel potentieel in zit. Er zijn veel mensen die vastlopen in het systeem, voor wie het leven heel ingewikkeld is gemaakt. Onze eerste prioriteit is dan ook de armoede onder de mensen in de Indische Buurt en De Hoogte. Armoede is geen individueel probleem, maar een probleem van het systeem. Dat zie je ook met de toeslagenaffaire, hoe mensen de vernieling in geholpen worden. Dat had echt voorkomen kunnen worden.”

Arno ziet veel verbondenheid en talent in de wijken waar GoeieBuurt actief is. “Maar er is weinig vertrouwen in de overheid. Dat zie je wel aan de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt hij. “We moeten in deze wijken niet te veel focussen op wat niet goed gaat, want er gaat ook heel veel goed. Mensen zijn meer dan hun problemen. Wij focussen daarom veel op de kinderen. Zij zouden niet in armoede moeten opgroeien. Dat gaat verder dan geld, het draait ook om kansen en meedoen.”

Talenten

GoeieBuurt is voor en door bewoners. Arno hoopt dat Wijkmakers ook meer van en met bewoners zal worden. “Ga in de wijk op zoek naar talenten, want iedereen daar heeft hetzelfde belang: een leuke woonomgeving creëren. Ik wil dan ook binnen Wijkmakers alle partners scherp houden door overal te vragen: zijn er bewoners die dit kunnen doen? Professionals en ambtenaren moeten namelijk niet bewoners ergens bij betrekken, maar zichzelf betrekken bij bewoners. Pas dan zijn wij succesvolle Wijkmakers.”

Ook partner worden van Wijkmakers of bekijken wie nog meer partner is? Kijk op onze speciale partner-pagina.