Een foto van een witte man. Hij is groot, kaal en omvangrijk. Hij heeft een grote baard. Hij lacht en heeft zijn armen over elkaar. Je ziet op de achtergrond heel wazig een gebouw met hoge, smalle ramen.
Nieuws

De partners van Wijkmakers: WIJ Groningen

Samen maken we de wijk

Zonder partners geen Wijkmakers. Met partners bouwen we aan die nieuwe gemeenschap die nodig is voor Groningen. Partners denken mee over het programma van Wijkmakers, leveren deelnemers en docenten voor de Academie en vraagstukken voor de Werkplaats. WIJ Groningen is ook partner van Wijkmakers. Adjunct-directeur Geth Kuin: “Wij zijn de meest natuurlijke partner van Wijkmakers.”

Vraag aan Geth wat WIJ Groningen precies doet en hij komt met een flinke opsomming. “Wij zijn er voor iedereen van min negen maanden oud tot 100+. We doen alles in Groningen: van de Wmo tot jeugdhulp en van opbouwwerk tot ondersteuning op scholen. Wij hebben mensen in de wijken rondlopen en gaan daarheen waar de mensen zijn.”

Geth noemt het zelf “vrij uniek” hoe WIJ Groningen is opgezet. “We zijn heel breed en dat heeft geen enkele andere gemeente in Nederland zo opgezet. Het is wel bijzonder”, vindt de adjunct-directeur. Geth is bij WIJ Groningen verantwoordelijk voor de hele inhoudelijke lijn en geeft leiding aan de managers.

Aanspreken op straat

WIJ Groningen is vooral gericht op preventie: voorkomen dat er problemen ontstaan. “Iedereen kan bij ons langskomen voor koffie en een praatje of als ze vragen hebben. Maar we spreken ook mensen op straat aan”, legt Geth uit. Tijdens de avondklok en de rellen rondom de corona-maatregelen waren de wijkteams van WIJ Groningen ook op straat te vinden. “Onze jeugd- en jongerenwerkers kennen namelijk de jongeren. Omdat we ook te vinden zijn bij de kinderopvang, kennen we sowieso veel wijkbewoners. Er zitten ook consultatiebureaus samen met ons in een gebouw.”

Er willen zijn voor de wijk betekent volgens Geth vooral luisteren naar de bewoners. “De wijk wordt gemaakt door de mensen die er wonen. Wij doen er alles aan om naar ze te luisteren en te zien wat er gebeurt. Er is in Nederland altijd discussie over wie ergens de regie over heeft, wie de baas is. Dat is heel simpel: dat is de bewoner. Onze opbouwwerkers lopen rond in de wijken en kennen de wijken goed. Maar alles wat we doen is vanuit een idee van de inwoners.”

Sociale samenhang

Zelf woont Geth op dit moment in een, zoals hij het zelf zegt, “saaie vinexwijk”. Opgroeien deed hij in Kostverloren. “Daar was het wat dorpser. Een eerste eigen huisje had ik in het Blauwe Dorp in de Oosterparkwijk. Op een avond wilde daar een junkie in m'n auto inbreken. De buurman zag het gebeuren en loste het wel even op”, vertelt Geth. “Later woonde ik in de Gerbrand Bakkerstraat, oftewel de Gerbrand Kakkerstraat. Als daar iets gebeurde, dook iedereen onder de vensterbank en gooide het in de appgroep. Ze zeggen weleens dat er sociale cohesie, samenhang is waar het sociaaleconomisch beter gaat. Maar voor mijn gevoel is die cohesie daar juist minder. We hebben al snel oordelen over bepaalde wijken, maar als het aankomt op de sociale samenhang moet je daar wel anders naar kijken.”

Partner worden

WIJ Groningen is de meest natuurlijke partner van Wijkmakers, vindt Geth. “Wijkmakers wil wijkvernieuwing die gedreven is vanuit de inwoner. Voorkomen dat problemen groter worden. Wij geloven vanuit WIJ Groningen dat de sleutel ligt bij het in de wijken aanwezig zijn en de preventie. Daar past Wijkmakers perfect bij.” Ondanks dat WIJ Groningen alleen in opdracht van de gemeente werkt, een van de initiatiefnemers van Wijkmakers, was het niet zo vanzelfsprekend dat ze partner werden. “De gemeente bepaalt wel wat wij doen, maar niet hoe we het doen. WIJ Groningen is namelijk een zelfstandige stichting. De gemeente beslist dus niet of wij partner zijn van Wijkmakers. Daar kiezen we zelf voor.”

Begrip en respect

Geth hoopt dat het door Wijkmakers nog plezieriger wonen wordt in onze gemeente. “Dat begint bij elkaar leren kennen. Begrip en respect voor elkaar hebben. We moeten het allemaal uit de wijken zelf halen en het niet alleen doen met een groepje netwerkers”, zegt Geth. “Wijkmakers staat nog in de kinderschoenen en dat is leuk. We beginnen met een beweging die volgens mij tot hele mooie dingen kan leiden.”

De adjunct-directeur ziet meer gelijkenissen tussen Wijkmakers en WIJ Groningen. “Bij Wijkmakers is er ook gezocht naar kritische mensen. Bij WIJ Groningen draait ook alles om reflectie. Dat moeten we ook blijven beschermen. Mensen die anders kijken of anders denken, moet je overal bij blijven betrekken. Anders krijg je een eenheidsworst.”

Ook partner worden van Wijkmakers of bekijken wie nog meer partner is? Kijk op onze speciale partner-pagina.