Een foto van een groepje mensen op straat. Ze luisteren naar een agent in uniform.
Nieuws

Gesprek staat centraal in eerste wijkwandeling

Met wijkagent Eva Dijkman door de Oosterpark

Ze trok flink wat bekijks op deze zonnige lentedag in de Oosterparkwijk. Nu is wijkagent Eva Dijkman altijd al een bekende in de buurt, maar met een sliert van twintig Wijkmakers achter haar aan was het helemaal raak. Op elke hoek raakte de groep aan de praat met mensen uit de wijk. En dat is nu precies waarom Eva wijkagent is geworden. ā€œIk wil er ook voor de Oosterparkers zijn als er niet direct een aanleiding is.ā€

Eva is geen onbekende in 'haar' Oosterparkwijk. Ze komt veel bij mensen thuis en dat doet ze op een bijzondere manier. Ze drukt op een willekeurige deurbel en vraagt of ze daar haar broodje mag komen eten. Tijdens de lunch leert ze zo de mensen in de Oosterpark kennen en hoort ze veel verhalen.

Van verdriet tot Tinder

Tijdens de wandeling vertelde Eva vol enthousiasme over deze karakteristieke wijk, de mensen die ze daar tegenkomt en over haar bijzondere werk als wijkagent. Zonder te persoonlijk te worden, deelde ze verhalen over groot en klein verdriet, verjaardagen, de samenwerking met organisaties in de wijk en vertelde ze tussendoor hoe ze een oudere bewoonster wegwijs maakte op Tinder.

RTV Noord liep ook mee door de Oosterpark. Lees hun verslag hier of kijk de uitzending (vanaf 19.20min) hier terug.

Het bericht gaat verder onder de foto.

Nieuwe ontmoetingen

Wat Eva het meest raakt in de Oosterparkwijk is de enorme betrokkenheid van de bewoners bij elkaar en bij hun buurt. Sinds de wijkvernieuwing is begonnen, staat die binding wel wat op losse schroeven; de ā€˜oude en nieuwe bewoners leven teveel langs elkaar heenā€™. Dat ziet ook Thea Bakhuys, bewoonster van de Oosterpark die zich als wandelaar had aangemeld. Bij de nieuwe school op de locatie van het voormalige Treslinghuis vertelt ze hoe mooi ze het vindt dat met deze school juist weer wordt ingezet op meer ontmoeting tussen de oude en nieuwe bewoners van de wijk.

Eva wil de wandelaars vooral meegeven hoe belangrijk het is om midden in de wijk te staan. "Wat je werk in de wijk ook is, je wilt een band opbouwen met de bewoners en daarvoor moet je altijd het gesprek aangaan. Ook met de jeugd. Ik wil dat de kinderen hier opgroeien met Eva, en niet met de politie.ā€

Volg wijkagent Eva Dijkman op Twitter of Instagram.

Ga elke maand mee op wijkwandeling

De wandeling met Eva was de eerste in serie wijkwandelingen van Wijkmakers: De wijk door de ogen van... Elke maand wandelen we door een andere wijk van de stad, steeds met een andere gids. Met deze wandelingen laten we de wijken zien door de ogen van mensen die er wonen, of in en aan de wijk werken. In twee uur tijd leer je een wijk op een heel andere manier kennen; ook al woon je er zelf. In april wandelen we door De Hoogte met Maartje Keijzer en Angelique van Alteren. Hier lees je meer en kun je je aanmelden.