Foto van een groep mensen op de Grote Markt
Nieuws

Herontdekking van de binnenstad

Wandelen met ontwikkelaars Kristiaan Capelle, Inge Sibma en Wilko Vegter

De laatste wijkwandeling voor de zomervakantie bracht een groep van twintig enthousiastelingen op de been. Daarmee zat de wandeling helemaal vol. Dat is ook niet zo raar, want wie is er nou niet benieuwd naar al die kersverse nieuwe of getransformeerde gebouwen in het hartje van onze stad? Onze gezamenlijke huiskamer? We wandelen mee met de ontwikkelaars van MWPO.

De wijk van iedereen

Kristiaan trapt af en is direct heel duidelijk: “de binnenstad is de wijk van alle Groningers. Als je hier iets maakt, is de hele stad er bij betrokken.” Dat is ook logisch, want iedereen komt in de binnenstad en heeft er wel een mening over. Dat maakt het werken aan de binnenstad juist zo mooi, maar soms ook wel spannend. “Er kijken altijd mensen over je schouder mee”, lacht Kristiaan. Dat was ook het geval bij het nieuwbouwproject Merckt, waar de wandeling begint. Merckt is tot stand gekomen in een prijsvraag, waarbij het Groninger publiek uit drie ontwerpen kon kiezen. “Dat je dat dan mag ontwikkelen is fantastisch, en tegelijkertijd draag je daarmee een flinke verantwoordelijkheid”. Die verantwoordelijkheid gaat MWPO dan ook niet uit de weg. Sterker nog, ze zoeken het zelfs graag op. Inge: “ontwikkelen op zo’n publieke plek maakt dat je echt iets wilt maken wat kwaliteit heeft en van betekenis is. Op zo’n plek mĂłet je het gewoon goed doen. Daar springen wij graag op in en willen zelf ook kansen creĂ«ren.”

Foto van een groep mensen voor het nieuwe gebouw Merckt

Bewijs van Bommen Berend

Na het bezoek aan Merckt lopen we naar de Nieuwe Markt. Waar de meeste mensen zich vergapen aan het Forum, duiken wij juist de andere kant op. Projectleider Wilko (de man van de details Ă©n van de sleutels) opent trots de deur van een knalrood pand, recht tegenover de ingang van het Forum. Het pand lijkt gloednieuw, maar binnenin zie je plotseling het echte verhaal. “Dit pand stamt nog uit de 15e eeuw. Het bestond uit twee delen en een kleine binnenplaats”, vertelt Wilko. “Kijk, hier is de oude stenen vloer nog te zien. En in het pand hiernaast is een kogel gevonden uit de tijd van Bommen Berend.” Bovenin het pand komen twee appartementen, op de begane grond komt een kapperszaak. Bijzonder daaraan is dat de kapper twee entrees krijgt, aan de voor- en achterkant. Daarmee wordt het gebouw een verbinding. Het maken van dit soort nieuwe plekken en verbindingen blijkt een rode draad te zijn in het werk van MWPO.

Het bericht gaat verder onder de foto

Op deze foto staat een 15e eeuws pand. De foto is vanuit binnen genomen

Van gribus-steeg naar nieuwe straat

We lopen door de Poelestraat en steken de Grote Markt over. Wilko opent de deur naar een voormalig winkelpand. Een deel van de groep herkent het nog als Cool Cat en kocht daar vroeger zijn hippe zwembroeken. “Dit pand zorgt straks voor een verbinding tussen de Grote Markt en de Stalstraat met het nieuwe Mercado”, vertelt Kristiaan. In het pand zelf komen woningen en een horecafunctie. We lopen door naar achteren en komen uit in de Stalstraat. De Stalstraat was altijd een echte achterkant; een beetje gribus-straat die nu ook al een tijd is afgesloten vanwege de werkzaamheden. Met het herbestemmen van het gebouw en de komst van Mercado krijgt deze voormalige achterkant nieuw leven ingeblazen en wordt het echt weer een volwaardig onderdeel van de binnenstad. Er komen 41 woningen bij, en ook weer horeca. De verschillende functies worden opnieuw met elkaar verbonden, de nieuwe fietsenkelder speelt daarin een belangrijke rol. “De fietsenkelder is nu nog aan Ă©Ă©n zijde afgesloten en de gebouwen staan nog in de steigers, maar reken maar dat het hier echt een ander stuk stad wordt”, vertelt Inge.

Een groep mensen in de Stalstraat

Fossielen in het trapportaal

We lopen het laatste gebouw van de wandeling binnen. Of eigenlijk is het woord gebouw niet het goede woord voor het Groot Handelshuis. Het herontwikkelde pand, bij de Groningers nog bekend als de V&D, is een prachtige verzameling van functies. Horeca, kantoorruimte, ontmoetingsruimtes van de Rijksuniversiteit en heel veel zorgvuldig herbegruikte en ontworpen semi-openbare ruimte. De prachtige details maken het een genot om rond te kijken. Het hekwerk van de balustrades, de tegels aan de wanden, de natuurstenen vloer en trap, waar van alles in te ontdekken valt. “Als je goed kijkt, zie je op verschillende fossiele beestjes in de vloer”, wijst Inge ons aan. De wandeling eindigt op de bovenste verdieping, waar MWPO straks zelf ook haar kantoor vestigt. Met een drankje en een hapje, en vooral een uitzicht waar je Moi tegen zegt, blikken we terug op de wandeling. Kristiaan vat het nog even samen: “Ontwikkelen van plekken is het mooiste wat je kunt doen. Het gaat niet alleen over gebouwen, het gaat over het verbinden van ruimte en van functies. Een stad leeft, en een levendige stad maak je samen.”

Zicht op de Grote Markt

Ga elke maand mee op wijkwandeling

De wandeling met MWPO was de vierde in de serie wijkwandelingen van Wijkmakers: De wijk door de ogen van... Elke maand wandelen we door een andere wijk van de stad, steeds met een andere gids. Met deze wandelingen laten we de wijken zien door de ogen van mensen die er wonen, of in en aan de wijk werken. In twee uur tijd leer je een wijk op een heel andere manier kennen; ook al woon je er zelf. Na de zomervakantie pakken we draad weer op. De eerste wandeling is op vrijdag 16 september. Dan wandelen we door Paddepoel, met als thema ‘De Gezonde Stad’.