Foto van witte mensen in een rommelige ruimte. Er hangt van alles aan de muren en het plafond. Iedereen luistert naar een witte man met grijs haar en een bril. Hij draagt een net jasje.
Nieuws

Partners van Wijkmakers bij elkaar

Eerste partnerbijeenkomst maakt energie

‘Samen maken we de wijk.’ Onder dat motto wil Wijkmakers de wijkvernieuwing een zetje geven. Dat doen we door te leren, te doen en elkaar te ontmoeten. Deze insteek spreekt verschillende organisaties in de wijkvernieuwing aan. Dat blijkt uit het grote aantal partners dat zich in de afgelopen maanden bij Wijkmakers aansloot. Van bewonersinitiatief tot ontwikkelaar, van woningcorporatie tot politie. Op 21 april kwamen de partners bij elkaar in De Wolkenfabriek in Groningen om kennis te maken en bij te praten.

Na een welkom door zakelijk leider Jos Meijers en programmaleider Tijmen Hordijk, blikte vertrekkend wethouder Roeland van der Schaaf van de gemeente Groningen terug op 10 jaar wijkvernieuwing. Hij vertelde over de start van zijn wethouderschap. Financieel was er toen niet veel mogelijk en toch lag er een grote opgave in de wijken, vooral in Selwerd.

Deze wijk had de eerste wijkvernieuwingsgolf gemist en moest het plotseling doen met minder geld. Toch is de aanpak van Selwerd gestart, waarbij de nadruk in eerste instantie meer op het sociaal programma en op de betrokkenheid van bewoners kwam te liggen. "Als je nu in Selwerd kijkt, zie je dat daar echt veel is bereikt. Vooral in de samenwerking tussen organisaties en bewoners", vertelt Roeland. "De manier waarop in Selwerd iedereen zich inzette voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen laat dat zien: er is een fantastisch netwerk ontstaan. Ook dat is een resultaat van de gezamenlijke inzet op wijkvernieuwing. Bewoners en organisaties in de wijk kennen elkaar en zetten zich in voor de wijk."

Verdiep je in de wijken

Wally van der Vlugt is oud directeur van de Bisschop Bekkersschool in Paddepoel. Vanuit deze basisschool zette zij zich jaren in voor betere samenwerking in en met de wijk. Dat vindt ze nog steeds van groot belang en dat wil ze alle Wijkmakers meegeven. "Voor welke organisatie je ook werkt, je moet zorgen dat je je wijk en de bewoners goed kent en je daarin verdiept. Verbetering van de buurt krijg je alleen voor elkaar als je dat samen met de bewoners doet en in goede samenwerking met verschillende organisaties." Wally pleit er voor om buurten en wijken meer zeggenschap te geven over aanpak van de wijk. Ook ziet ze dat de financiering van de aanpak vaak uit veel verschillende potjes komt. "Als je samenwerkt vanuit een brede kijk op de wijk en daarmee ook budgetten van verschillende organisaties koppelt, kun je veel meer bereiken."

Op 19 mei is de volgende partnerbijeenkomst. Wil je daar ook bij zijn met jouw bedrijf of organisatie? Bekijk onze speciale partner-pagina en meld je ook aan om partner te worden.

Een foto van een zaal met witte mensen. Ze kijken naar iemand buiten beeld. Er staan borrelhapjes op tafe. De zaal hangt vol met attributen, zoals een discolamp en een gitaar.