Wijkwandeling 'door de ogen van... ' stedebouwkundige Tim Willems-Kruize
Nieuws

Wijkwandeling 'door de ogen van... ' stedebouwkundige Tim Willems-Kruize

Een kijk op de ruimtelijke kwaliteit van de wijken Paddepoel-Zuidoost, Selwerd-Zuid en Tuinwijk vanaf Buurtcentrum Tuinpad in het Bessemoerpark 
15 oktober 2024

Het Bessemoerpark ligt midden tussen Paddepoel, Selwerd en de Tuinwijk. Het is een uitloper van Park Selwerd. Het Bessemoerpark is circa 10 jaar geleden vernieuwd voor een natuurlijker en meer open karakter. Buurtcentrum TuinPad ligt midden in het park en wordt gebruikt door de omliggende wijken.

Vanuit het Tuinpad kun je meerdere kanten op lopen. En dat is wat we gaan doen tijdens de wijkwandeling met stedenbouwkundige Tim Willems-Kruize. Binnen korte afstand kom je een heel divers palet aan wijken met ieder zijn eigen straten- en bebouwingspatronen, groen, soorten gebouwen, bouwstijlen, sociale milieus en voorzieningen. 

En omdat de stad nooit af is, maken we een route door de wijken rondom het Bessemoerpark, waarbij we wat langer stil staan bij de actuele wijkvernieuwing in Selwerd bij de Eikenlaan. Projectmanager Wijkvernieuwing Selwerd Kim Meijer (Gemeente Groningen) loopt mee tijdens de wandeling en vertelt ons onderweg over de gerealiseerde en aanstaande wijkvernieuwing in Selwerd.  

De hoofdvragen van de middag zijn:
Wat is het verhaal achter de verschillende wijken? Waar komen ze vandaan? Wat kenmerkt deze wijken stedenbouwkundig? En hoe wordt gewerkt aan de wijken om deze nog aantrekkelijker te maken voor mensen, planten en dieren?

Tim Willems Kruize

Tim Willems Kruize is één van de docenten/sprekers verbonden aan Wijkmakers en treedt met regelmaat op in onze leergangen. In de afgelopen 25 jaar is hij uitgegroeid tot senior stedenbouwkundige met zijn eigen bureau TWK Stedenbouw. Tim is o.a. werkzaam geweest bij stichting Libau, HKB-stedenbouwkundigen, de provincie Groningen en de gemeente Amsterdam. Daarnaast kennen we hem ook als columnist bij Noorderbreedte.  

In Tims aanpak spelen luisteren en het stellen van vragen een belangrijke rol om zicht te krijgen op de ‘echte’ opgave. Tim streeft naar het maken van projecten die ‘werken’, passend zijn in de omgeving en een meerwaarde (functioneel, beleving, gebruik, herkomst en toekomst) hebben voor de maatschappij. Hij werkt graag met beelden als communicatiemiddel, want voor je het weet praat je ‘langs elkaar heen’.

Wie goed oplet, ziet Tim regelmatig hardlopen in de stad. Met een camera in de hand combineert hij zijn passie voor sporten met zijn liefde voor (beelden van) de leefomgeving. Wees gerust, de wijkwandeling doen we niet rennend, maar lopend. 

Praktisch

Op vrijdagmiddag verzamelen we om 13.30 uur bij het TuinPad.  

We wandelen van 14.00 uur tot ongeveer 16.00 uur door de wijk en praten daarna met een hapje en een drankje tot uiterlijk 17.00 uur nog even na in het Tuinpad. 

Aanmelden

De wandeling is gratis en er kunnen maximaal twintig mensen meewandelen. Je kunt mailen naar aanmelden@wijkmakers.nl om je aan te melden. Vergeet er dan niet bij te zetten aan welke activiteit je wilt deelnemen.

De wijk door de ogen van

Elke maand wandelt Wijkmakers door een wijk van de stad. Dat doen we steeds met een andere gids en vanuit een andere bril. Zo laten we de wijken zien door de ogen van mensen die er wonen, of in en aan de wijk werken. In twee uur tijd leer je een wijk op een heel andere manier kennen; ook al woon je er zelf.

Eerder wandelden we bijvoorbeeld al door de Oosterparkwijk met wijkagent Eva Dijkman, door Beijum met jongeren Luna Smit en Ziëd Fargi en door de Oosterpoort met zorgverkoper David Wegner (Lentis) en ervaringsdeskundige Marlieke de Jong.