De eerste Wijkmakers: Charlotte Puister
Maak kennis met de deelnemers van de Wijkmakers AcademieIemand moet de eerste zijn. En in het geval van de Wijkmakers Academie zijn dat de deelnemers aan de eerste Leergang Wijkontwikkeling. Charlotte Puister is 27 jaar en werkt bij architecten- en adviesbureau KAW in Groningen. Ze doet mee aan de leergang. “Ik zit normaal gesproken niet zomaar bij een theatermaker of politieagent aan tafel.”
Charlotte begon ruim vier jaar geleden bij KAW. Ze is adviseur en is bezig met sloop- en nieuwbouwprojecten en projecten in het aardbevingsgebied. “Ik deed in de begintijd vooral onderzoek, maar nu ligt mijn werk meer aan de bewonerskant. En dat past heel goed bij me! Ik zit bij de mensen thuis aan tafel, maar stuur ook bewonersbegeleiders aan in het aardbevingsgebied en doe verdere procesbegeleiding. Juist die combinatie vind ik erg waardevol.”
Diversiteit in de Oosterpark
Charlotte groeide op in Appingedam, maar ging in Groningen naar de middelbare school. “Ik kom dus al sinds mijn elfde in de stad. Ik heb in het centrum gewoond, maar ook in de Rivierenbuurt en de gemoedelijke Oosterpoort.” Nu woont ze in de Oosterpark. “Een typische wijkvernieuwingswijk! We wonen in de nieuwbouw die op de plek van het Oosterparkstadion is gekomen. Omdat we aan het randje van die buurt wonen, zien we de diversiteit van deze wijk letterlijk door de straat komen. En dat is leuk om te zien.”
Die diversiteit ziet de adviseur van KAW in de hele stad terugkomen. “Er zijn gloednieuwe wijken en buurten. Maar je hebt ook veel mix van oud en nieuw, zoals in mijn wijk. Er is hier veel opgeknapt. De 'slechte' naam die de Oosterpark vroeger had, heeft het na alles wat hier gebeurd is echt niet meer.”
Geld, macht en ethiek
De Leergang Wijkontwikkeling waar Charlotte aan mee gaat doen heeft 10 modules over uiteenlopende onderwerpen. Ze is vooral benieuwd naar de module Geld, macht en ethiek. “Ik doe veel bewoners- en wijkvernieuwingsprojecten. En ik merk dat ik op sommige vlakken al veel achtergrondkennis heb, maar de financiële kant zou ik wel meer over willen weten. Politiek-bestuurlijke belangen krijg ik ook regelmatig mee te maken in mijn werk: kijk maar naar de projecten in het aardbevingsgebied. Ik vind het heel interessant hoe dat allemaal doorwerkt in dat gebied. Daarom kijk ik erg uit naar deze module.”
Al die verschillende werelden die samenkomen, dat maakt het sterk.
Van elkaar leren
De deelnemers aan de eerste Leergang Wijkontwikkeling hebben verschillende achtergronden. “Met zoveel verschillende mensen kan je ook van elkaar leren. Dat vind ik zo mooi aan Wijkmakers. Ik zou anders niet zomaar met een theatermaker of een politieagent aan tafel zitten, maar dat is wel heel nuttig. Al die verschillende werelden die samenkomen, dat maakt het sterk.”
Jezelf doorontwikkelen
Charlotte is niet alleen blij met de diversiteit aan deelnemers, ook de coaching en de intervisie als onderdeel van de leergang verheugt ze zich op. “Ik wil werken aan hoe ik mezelf neerzet in projecten en me daarin blijven doorontwikkelen”, legt ze uit. “Ook wil ik meer allround worden in wijkontwikkeling. En met de leergang kan ik dat niveau krijgen. Ik heb er zin in!”
De eerste Leergang Wijkontwikkeling van de Wijkmakers Academie begint eind november. Opgeven hiervoor is niet meer mogelijk. In het voorjaar van 2022 start de tweede editie. Je kan nu al mailen om te laten weten dat je graag mee doet. Meer informatie over die leergang vind je hier.