Een foto van twee witte mensen op een balkon. Op de achtergrond zie je veel groene boomtoppen. De vrouw links heeft kort blond haar en een creme shirt aan. Ze lacht in de camera. De witte man naast haar heeft een blauw jasje aan en een wit overhemd.
Nieuws

De partners van Wijkmakers: MWPO

Samen maken we de wijk

Zonder partners geen Wijkmakers. Met partners bouwen we aan die nieuwe gemeenschap die nodig is voor Groningen. Partners denken mee over het programma van Wijkmakers, leveren deelnemers en docenten voor de Academie en vraagstukken voor de Werkplaats. Een van de partners van Wijkmakers is vastgoedontwikkelaar MWPO. Ontwikkelingsmanager Inge Sibma: “Ik herken MWPO in de kernwaarden van Wijkmakers: trots en nuchter.”

Het ontwikkelen van vastgoed. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het betekent dat MWPO nieuwe gebouwen bedenkt en laat maken. Ook bestaande gebouwen nemen ze onder handen. “We bedenken wat we kunnen doen met lege plekken in Groningen, of met oude gebouwen die leegstaan. We maken zo een nieuw stuk stad”, vertelt Inge (op de foto samen met directeur Kristiaan Capelle). “Bij MWPO kijken we altijd naar het hele gebied. We denken niet alleen in woningen of kantoren, maar kijken wat er al in de straten er omheen zit. Wat is op die plek nodig en voor wie? Dat zijn vaak meerdere dingen tegelijk.”

Inge werkt sinds begin 2022 bij MWPO. Als sociaal geograaf heeft ze veel oog voor straten en buurten. “Als je zo kan kijken, dan maak je altijd iets dat aansluit bij wat er nodig is. 'Gewoon' eventjes een gebouw neerzetten werkt niet. Je moet er een beleving van maken. Iets dat altijd herkenbaar is voor mensen. Het onderscheidende vermogen is daarbij erg belangrijk.”

Met elkaar doen

MWPO werkt nooit alleen; alle betrokken partijen zijn belangrijk. “In de wijken rondom het centrum is de verduurzaming een uitdaging. Dat moeten we met elkaar doen: de gemeente, woningcorporaties en marktpartijen zoals MWPO”, legt Inge uit. “Er is veel mogelijk, maar de ruimte in de stad is maar beperkt. We kunnen niet zomaar overal wat verdiepingen bovenop maken.”

Onze stad

Inge woonde zelf lange tijd in de Korrewegwijk. Inmiddels woont ze met haar gezin in De Hunze. “Elke wijk in Groningen is uniek. Als je in de Stad woont en werkt, dan zie en snap je de details. Als ik van kantoor naar huis fiets, is dat door onze stad. Net als Wijkmakers zijn we hier niet maar voor eventjes”, zegt Inge. MWPO werkte onder andere aan Het Groot Handelshuis (oude V&D) en Merckt aan de Grote Markt. Inge is blij hoe ze bij de vastgoedontwikkelaar naar de stad kijken. “Ik ben hier gaan werken, omdat ze spraakmakende projecten ontwikkelen en als organisatie daarbij ook nuchter en toegankelijk zijn. Daarbij is de relatie met de omgeving en andere partijen erg belangrijk.” 

Trots en nuchter

Partner worden van Wijkmakers was volgens Inge voor MWPO een logische stap. “Wijkmakers gaat over de lange termijn en de samenhang in de stad. Ik herken MWPO ook in de kernwaarden van Wijkmakers: trots en nuchter, en here to stay”, aldus Inge. “Wij kunnen veel leren van de andere partners, zoals bijvoorbeeld WIJ Groningen. Het brengt weer andere dingen dan het zoveelste netwerkclubje met andere vastgoedontwikkelaars. Het samenspel met de andere partners van Wijkmakers kan alleen maar leiden tot betere ontwikkelingen voor Groningen.”

Meer weten over hoe Inge en MWPO naar het centrum van Groningen kijken? Ga dan vrijdag 10 juni mee op wijkwandeling met Wijkmakers. Op onze speciale partner-pagina kan je zien wie de andere partners van Wijkmakers zijn.