Studentenleven in de Korrewegwijk
Op pad met student Noa SchievinkVan oudsher is de Korrewegwijk een levendige wijk om in te wonen, met een gemoedelijke sfeer. Er zijn afwisselend grote en kleine woningen en een grote diversiteit aan bewoners. In de buurt wonen veel studenten, de verhouding is bijna fifty-fifty. Hoe gaat het samenleven tussen studenten en andere inwoners in deze wijk? En hoe beleven studenten hun wijk? Noa vertelt erover tijdens onze maandelijkse wijkwandeling.
Al honderd jaar in de buurt
Student Noa woont hier nu al vijf jaar en wil niet meer weg uit deze wijk. Volgens haar is het de perfecte plek voor studenten. We lopen naar haar eerste studentenhuis aan de Bankastraat. “We woonden hier prachtig, met een grote tuin waarin we fijn met elkaar konden chillen.” Even verderop blijkt ook de oudste inwoonster van deze wijk te wonen. Mede-wandelaar Ronald, geboren en getogen in deze wijk en actief in het Floreshuis, vertelt: “mevrouw is nu 94 jaar; ze is in dit huis geboren en altijd blijven wonen. Ze loopt graag nog zelf even naar de Jumbo voor een boodschap. Ze is gek op dropjes. Vanuit het project ‘U in de buurt’ hebben we haar op haar verjaardag verrast met een grote zak. En erop geschreven: max. 3 per dag!”
Weinig veranderd
Noa vertelt verder: “al mijn vrienden wonen hier en dat maakt het zo leuk. Er is zoveel te doen, dat je eigenlijk niet naar ‘de stad’ hoeft. We hebben een jeu-de-boulesbar (BOEL) en verschillende restaurants en barretjes zoals De Groene Weyde, Bramble en Buurman & Buurman. En zo ook de hotspot van Groningen: Cafetaria Koning. De beste eierbal van Groningen!” Noa trakteert de wandelaars op een eierbal, en praat verder. “Weinig woningen in deze buurt zijn gesloopt. Veel is hier gerenoveerd. Als we naar een foto kijken uit 1915, die in de Riouwstraat hangt, ziet de wijk er nog steeds hetzelfde uit als destijds. Qua structuur is er weinig veranderd. Honderd jaar geleden bestonden er bijvoorbeeld ook al winkeltjes in de plint van de Floresstraat, direct onder de woningen.
Het bericht gaat verder onder de foto.
Een goede buur
Noa hoort ook wel andere geluiden. “Sommige inwoners, die hier al lang wonen, vinden dat de afgelopen vijf jaar de wijk is overgenomen door studenten. Niet iedereen kan hier flexibel mee omgaan. Ze voelen zich niet meer prettig. Maar verhuizen kan in hun geval niet altijd. Voor studenten is dat ook een lastige situatie want je wilt ook een goede buur zijn. Maar het beeld over studenten is vaak anders. Die wonen hier maar even en doen vooral hun eigen ding, maken lawaai en zijn over een aantal maanden of jaren weer vertrokken. Dit maakt communicatie onderling niet altijd even gemakkelijk.”
Appgroepje in de straat
“Bijna elke straat heeft hier wel een straatapp of een Facebookpagina”, gaat Noa verder als we doorlopen. “Zo zijn er ook straatburgemeesters. Dit maakt de betrokkenheid van alle inwoners groter. Zo maken bewoners de drempel lager en zorgen met elkaar voor een prettig leefbare wijk. Hebben ze last van elkaar, dan appen ze of het wat stiller kan. Dit werkt meestal erg goed. Met een actief team dat twee keer per week met twintig mensen zwerfvuil ophaalt, ziet er het schoon uit. Na afloop eten ze gezellig een kop soep met elkaar. Gesponsord door een lokale winkelier. Noa: ‘het is hier echt een toffe plek om als student te wonen. Maar ook na mijn studie blijf ik hier!”
Ga elke maand mee op wijkwandeling
De wandeling met Noa was de derde in de serie wijkwandelingen van Wijkmakers: De wijk door de ogen van... Elke maand wandelen we door een andere wijk van de stad, steeds met een andere gids. Met deze wandelingen laten we de wijken zien door de ogen van mensen die er wonen, of in en aan de wijk werken. In twee uur tijd leer je een wijk op een heel andere manier kennen; ook al woon je er zelf. Op 10 juni wandelen we door de binnenstad met ontwikkelaars Kristiaan Capelle en Inge Sibma. Hier lees je meer en kun je je aanmelden.