Nieuws

Wijkmakers gaat weer de wijk in

Leren kijken naar de wijken

De deelnemers van de eerste editie van de Leergang Wijkontwikkeling van Wijkmakers gingen deze week tijdens de tweede module opnieuw de wijk in. Ook was er tijd voor verdieping: hoe herken je verschillen in gezichtspunten?

De dag begon in de Buurt- en Speeltuinvereniging De Hoogte. Twee inwoners van De Hoogte ontvingen onze deelnemers. Onder leiding van kunstenaar en theatermaker in de openbare ruimte Sijas de Groot gingen de bewoners in gesprek met de Wijkmakers over wonen in De Hoogte.

Sijas is geen onbekende in deze wijk. Hij bracht al eerder samen met fotograaf David Vroom in hun project Ik blijf hier verhalen uit de wijkvernieuwing in beeld.

Oefeningen

De deelnemers van de leergang leerden deze dag veel over hun manier van kijken. Met de methode Thinking routines werd duidelijk hoe verschillend iedereen ergens naar kijkt. Je beschrijft niet zomaar wat je ziet, maar je neemt er je eigen oordeel in mee. Architecten kijken bijvoorbeeld weer anders naar gebouwen dan politieagenten. De een ziet de bakstenen, de ander dat de gordijnen dicht zijn.

Na de sessie bij de buurt- en speeltuinvereniging gingen de Wijkmakers weer de wijk in. Ze hebben zelf een paar locaties in De Hoogte uitgezocht en aan de hand van wat thema's naar die plekken gekeken. Programmamaker David Bergtop liep ook mee: “Er ontstonden goede gesprekken aan de hand van thema's als veiligheid, groen en zwerfafval. Mooi om te zien hoe iedereen vanuit zijn eigen achtergrond een verschillende kijk op iets kan hebben.”

Het nieuwsbericht gaat verder onder de foto's.

Een foto van een groepje mensen. Je ziet ze op de rug terwijl ze over de stoep lopen. De persoon links heeft een opvallende rode rugzak en een rode muts. De persoon rechts een lange jas. Links op de foto zie je een speelveldje en geparkeerde auto's. Rechts hegjes en voortuinen.

Samen doen

De deelnemers aan de leergang bespraken onder leiding van moderator Marcel Tankink nog een belangrijk onderwerp: waarom gaan we zo weinig in gesprek met bewoners zelf? Iedereen die Wijkmaker is en wil zijn moet het gesprek met mensen aangaan en niet alleen alles vanaf de tekentafel willen doen. Maar dat is volgens Marcel ook weer te makkelijk gezegd. “Er zijn dromers, voelers, rekenaars en nog meer typen mensen. Iedereen doet het anders. Je zult ook altijd mensen nodig hebben die een plan kunnen doorrekenen. Al die verschillende typen mensen moeten samen de wijkvernieuwing doen.”

Volgende keer

Door ziekte werd het onderdeel van hoogleraar sociologie Beate Volker verplaatst naar een volgende keer. Zij zal verder de theorie induiken met de deelnemers. Waarom zijn buurten van belang en hoe moeten plekken eruit zien om te zorgen dat ontmoetingen echt plaatsvinden?

Meer weten over de Leergang Wijkontwikkeling? Bekijk hier het programma. Je kan je nu alvast aanmelden voor de tweede editie. Die begint in het voorjaar.