Nieuws

De Leergang Wijkontwikkeling is los!

Leren in de wijk

Afgelopen dinsdag was het dan zover! De eerste module van de Leergang Wijkontwikkeling is een feit. We zijn met de deelnemers verschillende wijken ingetrokken. Hier is de ontwikkeling van de stad met eigen ogen te zien.

De eerste 14 deelnemers van de Leergang Wijkontwikkeling hebben onder begeleiding van moderator Marcel Tankink en inhoudelijk vakdocent Tijmen Hordijk verschillende plekken in de stad bezocht. Met diverse deskundigen is gepraat over de ontwikkeling van de stad. Van het ontstaan van wijken zoals Paddepoel en de Korrewegwijk tot aan nieuwe stadsontwikkeling zoals op het Suikerunieterrein.

De gesprekken gingen niet alleen over de ruimtelijke ontwikkeling, maar ook over de mensen die er wonen. Een goede aftrap van de leergang, met interessante gesprekken en inspirerende sprekers.

Aantrekkelijke school

Directeur-bestuurder Pieter Bregman sprak in de Oosterparkwijk over hoe "zijn" woningcorporatie Nijestee werkt aan een ongedeelde stad: '‘Naast het bouwen voor arm en rijk is het maken van een aantrekkelijke school essentieel geweest om bewoners met diverse achtergronden bij elkaar te brengen.''
 

Het nieuwsbericht gaat verder onder de foto's.

Een foto van mensen met elkaar in gesprek buiten op de hoek van een straat
Een foto van een lokaal met mensen zittend in een stoel luisterend naar een man die staat te praten
Foto: Drie mannen buiten voor een rij huizen staan met elkaar te praten

Aanbellen bij bewoners

GoeieBuurt is een bewonerscoöperatie voor de Korrewegwijk en De Hoogte in Groningen. "Door aan te bellen bij bewoners verbinden we de wijk aan elkaar", vertelt Arno de Vries van de bewonerscoöperatie. "Dit kan op allerlei manieren. Van een serieuze hulpvraag tot een mooi aanbod, van leuke, slimme en mooie ideeën voor je straat tot iets waar je al langer mee rondloopt, maar niet weet waar je moet beginnen. Dat is onze kracht. Doordat we de verhalen van mensen horen, weten we wat er speelt en kunnen nieuwe verbindingen worden gemaakt."

De stempelwijken

In Paddepoel ging het over de sociale naoorlogse wijkgedachte, waar de wijk gebouwd is zodat bewoners er van wieg tot graf kunnen wonen. "Door het gebruik van open bouwblokken in zogenaamde ‘stempels’ blijft er relatief veel ruimte over voor stadsgroen", legt moderator Marcel uit. "De groene ruimten vervullen in de stempelwijken de functie van ontmoetingsplaats, maar het groen wordt vaak niet voldoende gebruikt en verliest daarmee zijn functie als generator van sociale contacten. Door een gebrek aan onderhoud worden de sociale ontmoetingsplaatsen omgevormd tot weinig aantrekkelijke plekken waar sociale onveiligheid de boventoon voert. Het gebruik van groen wordt hierdoor negatief beïnvloed."
 

20 januari 2022 staat module 2 op het programma. Dan gaan we dieper in op de mensen die wonen in de wijk en welke netwerken zij hebben. We hebben er zin in!
 

Heb je je niet kunnen aanmelden voor deze leergang? In het voorjaar van 2022 start de Leergang Wijkontwikkeling Editie II.