Foto van een groep mensen tijdens een wijkwandeling
Nieuws

Fietstocht door meer dan 100 jaar wijkvernieuwing (vol!)

Elke maand wandelt (of fietst) Wijkmakers door een wijk van de stad

Deze keer geen wandeling, maar een fietstocht! 

Groningen heeft een sterke traditie in stadsontwikkeling en wijkvernieuwing. Ook de komende jaren wordt er fors geïnvesteerd in het verbeteren van onze wijken. Op vrijdagmiddag 17 november neemt architectuurhistoricus (en collega) Tijmen Hordijk je mee langs 100 jaar stadsontwikkeling en wijkvernieuwing. Welke lessen kunnen we leren, en hoe werken we in zo'n complexe opgave als de wijkvernieuwing goed met elkaar samen?

De wijken die we nu vernieuwen, zijn ooit bedacht als nieuwe wijken. Bijvoorbeeld de arbeiderswijken uit 1920 en 1930, en de wederopbouwwijken uit 1950 en 1960. Ook toen dacht men al na over de vraag: ‘Wat is een goede wijk’? En dat ging niet alleen over ruimte, zoals architectuur, stedenbouw en openbare ruimte. Ook over het sociale aspect werd nagedacht. Hoe kunnen we fijn samenleven? Hoe ontmoeten mensen elkaar?

We beginnen de tocht bij Bij Van Houten, het mooie gebouw van de oude Siebe Jan Boumaschool, en bruisend hart van de Oosterparkwijk. Hier zal Tijmen de fietstocht toelichten en vertellen over de historie van wijkvernieuwing. Daarna fietsen we door de Oosterparkwijk, Korrewegwijk, Selwerd en Paddepoel, en kijken we naar de oorsprong en vernieuwing van deze wijken. We staan stil bij de eerste wijkvernieuwingsgolf in de Oosterparkwijk, Korrewegwijk en Paddepoel van de jaren ‘90 en ‘00, en krijgen uitleg over de wijkvernieuwingsopgave anno nu van Selwerd. We eindigen de fietstocht met een hapje en een drankje bij Baxbier. 

Aanmelden

Fiets je mee? Leuk! Op deze pagina vind je alle praktische informatie. De fietstocht is gratis en er kunnen maximaal twintig mensen meefietsen. De fietstocht is vol, maar je kunt je aanmelden zodat je op de wachtlijst komt óf om op de hoogte gehouden te worden van een eventuele tweede editie!

Heb jij al een Wijkmakers account? Hiermee kan je je makkelijk aanmelden voor activiteiten en ook je abonneren op onze nieuwsbrief. Meer informatie over zo'n profiel staat hier. Klik op deze pagina op de knop 'Aanmelden' om je met je profiel aan te melden voor deze fietstocht. Ook kun je mailen naar aanmelden@wijkmakers.nl. Vergeet er dan niet bij te zetten aan welke activiteit je wilt deelnemen.