Man interviewt graffiti artiest
Nieuws

Wijkmakers feestelijk van start

“Werken in de wijken is het mooiste wat er is”, met die woorden werd Wijkmakers officieel gelanceerd tijdens de feestelijke bijeenkomst op 6 november in The Market Hotel. De aftrap gebeurde niet in een zaaltje met fel tl-licht, maar aan de bar met een drankje erbij. Alle bezoekers konden via een silent disco-koptelefoon de speeches volgen.

Projectleider van Wijkmakers Wietske Schober is trots. “Wijkmakers heeft al veertien partners, die ook vinden dat de wijken er toe doen. We zijn het even kwijtgeraakt in Groningen, die wijkvernieuwing. Maar we hebben het hard nodig. En dat vinden de partners ook. We kunnen pas aan de wijken werken als we het allemaal samen doen.”

De gemeente Groningen is naast mede-initiatiefnemer ook partner van Wijkmakers. Daarnaast zijn onder andere vier woningcorporaties, zorginstellingen, de politie en wijkorganisaties al partner geworden.

Bij Wijkmakers kan je leren over wijkontwikkeling, wijkproblemen oplossen en ook mensen ontmoeten. “Daarom ben ik blij dat jullie hier allemaal zijn”, zei Wietske. “De eerste Leergang Wijkontwikkeling zit al vol. Het eerste moeilijke probleem staat al op wijkmakers.nl om opgelost te worden. Hoe zorgen we dat we problemen in wijken vroeg kunnen signaleren?”

Het nieuwsbericht gaat verder onder de foto.

De wijk in

De ontmoetingen in de wijken is iets waar partner De Wijk De Wereld bij gaat helpen. “Wij kunnen inspireren om op een andere manier de wijken in te gaan”, vertelt Karin Noeken van De Wijk De Wereld tijdens de lancering. “Wij kunnen andere mensen dichterbij brengen, want kunst en cultuur verbindt. Wij bellen aan bij mensen, we praten met ze.”

Een van de eerste deelnemers aan de Leergang Wijkontwikkeling van Wijkmakers die op 23 november start is Hendrieke Ritsema van WerkPro. “We gaan samen leren en kennis uitwisselen. Alle puzzelstukken die er in de wijk zijn samen brengen. Zodat je samen de wijk kunt maken.”

Het nieuwsbericht gaat verder onder de foto.

Op Wijkmakers

Wethouder Roeland van der Schaaf introduceerde 's ochtends Wijkmakers al tijdens de opening van het congres wijkvernieuwing op stadsfestival Let's Gro. “Van alles wat ik doe, word ik het meest enthousiast van wijkvernieuwing. Het is een vak, Wijkmaker zijn. Hoe breng je de leefwereld en de systeemwereld samen? Door alle omstandigheden waren we het wat kwijtgeraakt in Groningen. Maar er is veel spirit hier in Groningen. Werken in de wijken is het mooiste wat er is.”

Speciaal voor de feestelijke start maakten street artists Elroy Gramsbergen en Quinten van Duuren een graffiti-kunstwerk voor Wijkmakers. “Ik wilde huizen maken die je overal kunt herkennen. En dan ook de vriendschap tussen de buren en de wijkbewoners. Alleen de straat moet nog worden geschilderd, dan is het plaatje compleet.” Karin en Hendrieke mochten het kunstwerk afmaken en daarmee werd Wijkmakers officieel afgetrapt. Dagvoorzitter Gijs Nillessen maakt er een heus sportverslag van. Toen het kunstwerk af was, werd het glas geheven. Op Wijkmakers!

Man interviewt graffiti artiest
Dame met champagneglas in haar hand
Rij mensen aan de bar luisterend met champagneglas in hun handen
Groep mensen met elkaar pratend
Groep van drie mannen pratend met elkaar
Twee vrouwen en een man zittend aan een tafel