Op de foto zitten twee mannen aan een houten tafel met daarop een aantal flyers. De man aan de linkerkant van de tafel draagt een zwarte winterjas. De man aan de rechterkant van de tafel heeft een rode trui aan en een blauwe spijkerbroek. Op de achtergrond is een grasveld met een stuk van een gebouw.
KlimaatBetaalbaar
t/m
wijkwandelingSelwerdgratis

De wijk door de ogen van energieprofessionals in Selwerd

Aardgasvrij wonen in Sunny Selwerd 

Het aardgasvrij maken van wijken is één van de grootste uitdagingen de komende jaren. Al een aantal jaren werkt Selwerd aan een aanpak om huurders en woningeigenaren hierbij te helpen. Door hulp en advies bij energiebesparing en door de aanleg van een warmtenet. In deze wijkwandeling nemen een wijk-energiecoach en deskundigen van gemeente, WarmteStad, Patrimonium en Grunneger Power je mee door de energietransitie in deze karakteristieke naoorlogse wijk. Hoe werken organisaties daarin samen? Wat betekent de aanpak voor bewoners? En hebben bewoners zelf ook inbreng?

In Selwerd is de wijkvernieuwing in volle gang. Met de aanpak van woningen, sloop en nieuwbouw en een breed sociaal programma werken organisaties en bewoners samen aan de verbetering van de wijk. De energieopgave heeft daarbinnen een belangrijke plek. WarmteStad legt een duurzaam warmtenet aan, de woningcorporaties verduurzamen hun huurwoningen en Grunneger Power ondersteunt particuliere woningeigenaren bij het besparen en opwekken van energie. Dat is een behoorlijk ingrijpende aanpak, waarbij bewoners uit de wijk nauw betrokken zijn.

Tijdens de wandeling loop je langs verschillende woningen en gebouwen waar de verduurzaming van woningen en de aanleg van het warmtenet zichtbaar zijn. Je krijgt uitleg over het warmtenet, isolatie en techniek, maar ook over de organisatie en de samenwerking. Je hoort verhalen vanuit de bril van betrokken organisaties maar ook van bewoners, die in deze aanpak ‘niet alleen bewoner zijn’ maar ook actief zijn als energiecoach of aanspreekpunt in de straat.

De wijk door de ogen van...

Elke maand wandelt Wijkmakers door een wijk van de stad. Dat doen we steeds met een andere gids. Zo laten we de wijken zien door de ogen van mensen die er wonen, of in en aan de wijk werken. In twee uur tijd leer je een wijk op een heel andere manier kennen; ook al woon je er zelf.

Eerder wandelden we bijvoorbeeld al met student Noa Schievink door de Korrewegwijk en met ontwikkelaars Kristiaan Capelle en Inge Sibma door de binnenstad. 

Aanmelden

De wandeling is gratis en er kunnen maximaal twintig mensen meewandelen. Heb jij al een Wijkmakers account? Hiermee kan je je makkelijk aanmelden voor activiteiten en ook je abonneren op onze nieuwsbrief. Meer informatie over zo'n profiel staat hier. Klik verderop op deze pagina op de knop 'Aanmelden' om je met je profiel aan te melden voor deze wandeling. Ook kun je mailen naar aanmelden@wijkmakers.nl. Vergeet er dan niet bij te zetten aan welke activiteit je wilt deelnemen.