Een foto van een witte man op straat in Groningen. Hij heeft blond haar in een knotje en draagt een lange zwarte sjaal. Hij loopt door de Oosterstraat. Tussen winkelende mensen en winkels.
Nieuws

De eerste Wijkmakers: Bart den Hertog

Maak kennis met de deelnemers van de Wijkmakers Academie

Iemand moet de eerste zijn. En in het geval van de Wijkmakers Academie zijn dat de deelnemers aan de eerste Leergang Wijkontwikkeling. Bart den Hertog is 34 jaar en werkt bij woningcorporatie Nijestee in Groningen. Hij doet mee aan de leergang. “Wat is er nou leuker dan bijdragen aan je eigen stad?”

Bart is ontwikkelaar bij Nijestee. Dat betekent dat hij zich bezig houdt met nieuwbouw en het energiezuinig maken van woningen. “We noemen dat energetische verbeterprojecten. De focus van mijn werk ligt op het begintraject, namelijk de haalbaarheid- en ontwikkelingsfase.” Bart is nu bezig met meerdere nieuwbouwprojecten en verduurzamingsprojecten en kijkt ook naar flexwonen.

GemĂŞleerde stad

De afgelopen jaren heeft Bart veel gezien van de stad Groningen. “Ik ben geboren en getogen in de provincie, maar ben voor mijn studie in Groningen gaan wonen”, vertelt de ontwikkelaar. “Ik woonde eerst in De Hoogte. Daarna ging ik naar Beijum en inmiddels woon ik in Meerstad. Ik ken daarom de verschillende typen wijken van Stad. De gemêleerdheid is de charme van Groningen.”

Stad leren kennen

Groningen is echt Barts thuis geworden. “Ik houd van reizen, maar als ik dan de Apenrots weer zie, dan ben ik wel echt weer thuis”, vertelt Bart lachend. “Sinds ik bij Nijestee werk, ben ik nog meer gefocust op de stad. Er waren plekken en wijken waar ik minder van wist. Daarom heb ik in mijn begintijd veel rondes gemaakt met collega's. Dan zie je de stad weer op een andere manier. Kijk bijvoorbeeld maar naar De Wijert of de Schildersbuurt. Dat zijn wijken waar ik minder kwam, tenzij ik er echt moest zijn. Ik zie de stad nu op een andere manier en dat vind ik erg leuk.”

Ik heb op verschillende plekken in de stad gewoond en zie de uitersten. Ik kan zien wat bepaalde problematiek met een wijk kan doen, met de sfeer en de leefbaarheid.

Bart den HertogOntwikkelaar bij Nijestee

Bijdragen aan Stad

Bart wil de stad nog beter leren kennen en doet daarom graag mee aan de Leergang Wijkontwikkeling van Wijkmakers. “Ik hoop dingen over de stad en vanuit de stad te horen, die ik op mijn werk of in mijn sociale leven niet hoor. Ik wil graag mijn kennis delen, maar ook juist kennis opdoen. Informatie en mensen om me heen verzamelen om zo m'n werk beter te kunnen doen.” Die ontmoetingen met andere mensen kijkt Bart naar uit. “Wat is er leuker dan bijdragen aan je eigen stad, samen met gelijkgezinden? Dit is goed voor mijn netwerk en het leert me op een andere manier naar dingen kijken. Dat vind ik heel interessant en leerzaam.”

De eerste lichting van de Leergang Wijkontwikkeling start eind november. De opleiding duurt een jaar en elke maand wordt een thema rondom wijkontwikkeling behandeld. “Wij zijn de Wijkmakers van de toekomst, de nieuwe generatie die met een frisse blik naar wijkontwikkeling kijkt. En dat spreekt me heel erg aan”, legt Bart uit. “Ik heb op verschillende plekken in de stad gewoond en zie de uitersten. Ik kan zien wat bepaalde problematiek met een wijk kan doen, met de sfeer en de leefbaarheid. Ik kijk daarom uit naar het sociaal-maatschappelijke gedeelte van de leergang. Wat speelt er allemaal in de stad? Hoe krijg je mensen enthousiast? En hoe komen we tot resultaten?”

Goede dingen doen

Bart hoopt dat Wijkmakers kan helpen bij het oplossen van problemen in de stad. “De problematiek op de woningmarkt, die is ook hier in Groningen. Er moet heel wat gebeuren, willen we dat veranderen. En daar hebben we veel mensen voor nodig die de goede dingen doen. Oplossingen die de tand des tijds doorstaan. Ik hoop dat we als Wijkmakers ook die nieuwe dingen kunnen presenteren. Kijken naar wat deze tijd en deze problemen van ons vragen en hoe wij nieuwe, goede dingen kunnen brengen in de stad.”

De eerste Leergang Wijkontwikkeling van de Wijkmakers Academie begint eind november. Opgeven hiervoor is niet meer mogelijk. In het voorjaar van 2022 start de tweede editie. Je kan nu al mailen om te laten weten dat je graag mee doet. Meer informatie over de leergang vind je hier.