Studenten maken zachte atlas van Beijum
Nieuws

Minervastudenten mappen Beijum

Studenten grafisch ontwerp maken een 'zachte atlas'

Zo’n veertig studenten grafisch ontwerp van kunstacademie Minerva hebben zich de afgelopen twee maanden gestort op Beijum. Samen maakten ze een ‘zachte atlas’ van de wijk; een portret van de wijk op basis van hun eigen belevingen en observaties. De meesten studenten komen uit andere landen, spreken Engels en kenden Beijum dus helemaal niet. Maar ook veel van de ‘Groninger’ studenten waren nog nooit in Beijum geweest en kenden de wijk alleen van verhalen.

Wijkmakers hielp de studenten daarom met een eerste kennismaking in de wijk. We begeleidden de groep tijdens een wandeling door de wijk en brachten de studenten in contact met aantal Beijumers, zoals de zeer actieve en betrokken Jaap en Marleen. Na de wandeling eind april begonnen de studenten met hun veldwerk. Op 23 mei werden de eerste ideeën gepresenteerd, op 27 juni hielden zij hun eindpresentatie in het Trefpunt.

Ontdekkingstocht door de wijk

De studenten hebben zich twee maanden lang ‘ingegraven’ in de wijk. Hun opdracht was om Beijum in kaart te brengen aan de hand van allerlei verschillende onderwerpen (mapping). Dat hebben ze gedaan op verschillende manieren: van grafisch drukwerk tot websites, van borduurwerk tot fotocollages.

Sommige studenten keken vooral naar de inrichting van de omgeving: hoe ziet de wijk eruit, hoe richten mensen hun tuin in, hoeveel kleuren voordeuren zijn er en hoe staat het met het groen in de wijk? Andere studenten keken meer naar de sociale kant (al hangen die natuurlijk altijd samen met de inrichting van de omgeving). Waar zijn de sociale voorzieningen, wat zijn de fijne plekken om te zijn/zitten, waar wordt nog muziek gemaakt en welke wandelroutes gebruiken Beijumers als ze hun hond uitlaten?

Kijken met andere ogen

Op donderdag 27 juni presenteerden de studenten in wijkcentrum Trefpunt hun projecten aan de wijk. Bezoekers kregen een rijke verzameling aan foto’s, teksten, animaties en kaarten en gedichten te zien. Veel studenten zeiden dat het project ervoor heeft gezorgd dat ze op een andere blik op de wijk hebben gekregen, en ook dat ze überhaupt anders kijken naar hun omgeving. Voor de aanwezige Beijumers was de tentoonstelling een mooie mix van een ‘feest der herkenning’ en nieuwe inzichten over de wijk waar je woont. Een mooi resultaat, dat we wat ons betreft volgend jaar gewoon nog eens over doen. Misschien dan in jouw wijk?