Een foto van woningen uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Er zijn rode, gele en blauwe elementen op de huizen. Op de voorgrond laat iemand een hond uit. Er zijn groene bosjes en struiken. Rechtsachter staat een boom.
Academie
Wijkmakers AcademieGroningen€3.000,-

Leergang Wijkontwikkeling editie II

Meld je vandaag nog aan

Halverwege de eerste Leergang Wijkontwikkeling maakt Wijkmakers alweer plannen voor een tweede leergang. Deze editie is speciaal voor starters en zal zich richten op de basiskennis wijkontwikkeling. Net als bij de eerste editie, zal er ook nu een selectie zijn. Wijkmakers stelt een diverse groep deelnemers samen.

Wil je meer weten over de invulling van de leergang? Kijk eventjes bij de eerste Leergang Wijkontwikkeling om een idee te krijgen van het programma.

Wijkmakers Academie

Groningen heeft sterke wijkontwikkelaars nodig. Wijkontwikkelaars die:

 1. de problemen en sterke kanten van bewoners kennen en begrijpen;
 2. kansen zien om deze problemen op te lossen en kwaliteiten te versterken;
 3. mensen in beweging krijgen en de ontwikkeling van de wijk verder kunnen brengen;
 4. dienstbaar zijn aan de samenleving, wantrouwen weten te voorkomen en zorgen voor vertrouwen;
 5. besluitvorming en politieke processen beheersen;
 6. zelf en mét anderen in staat zijn om een inhoudelijk sterke visie op een wijk te ontwikkelen;
 7. deze visie weten door te ontwikkelen tot een uitvoerbaar verbeterplan.

Om ervoor te zorgen dat er nu en in de toekomst voldoende goede wijkontwikkelaars zijn, heeft de Wijkmakers Academie de Leergang Wijkontwikkeling opgezet.

Leergang Wijkontwikkeling II

In de Leergang Wijkontwikkeling II krijg je in tien modules nieuwe inhoudelijke vakkennis over wijkvernieuwing, buurtbewoners, participatie, verschillende krachtenvelden en specifieke sociale en ruimtelijke problemen van Groningen. Ook leer je bij over persoonlijk leiderschap en procesmanagement. Wij leiden jou op tot wijkontwikkelaar nieuwe stijl.

Je krijgt inspiratie aangereikt van sprekers van formaat, je wordt geprikkeld en aan de tand gevoeld. We loodsen je van het ontstaan van wijkontwikkeling, via succesvolle en minder succesvolle projecten in Groningen, naar het nu. Naar huidige uitdagingen van de dorpen en wijken, de visie waar Groningen aan werkt en de partners met wie je dat kan doen. Niet alleen in het klaslokaal en aan de hand van literatuur, maar vooral ook door te ervaren en te kijken op concrete plekken, daar waar het echt gebeurt in onder meer de Oosterparkwijk en Paddepoel. Aan de hand van een opdracht breng jij jouw opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk. In de laatste module presenteer je de uitgewerkte opdracht aan de groep.

Naast de inhoudelijke input en opdrachten is er aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Je bepaalt jouw eigen doelen en gaat daar gericht mee aan de slag. We hebben een coach voor je geregeld, zodat er altijd iemand klaar staat om met je mee te denken en je te coachen. De coach begeleidt ook de intervisiegroep waar je deel van uitmaakt. In deze groep bespreek je jouw ontwikkeldoelen en komen vraagstukken uit jouw dagelijkse werk en jouw rol hierbij aan bod. De deelnemers van de intervisiegroep zijn ook elkaars buddy’s. Jullie zijn een klankbord voor elkaar, delen uitdagingen, successen en tips en bespreken elkaars leerdoelen.

Belangrijke thema’s zijn: conflicthantering, visievorming, je eigen impact vergroten en het ontwikkelen van vaardigheden waarmee je met jouw rol mensen vertrouwen geeft en in beweging krijgt. Je wordt op scherp gezet in een veilige en positieve leeromgeving. Zodat de leergang jou opleidt tot een echte professional op het gebied van wijkontwikkeling.

Voor wie?

 • Ben je actief of woon je in de gemeente Groningen?
 • Ben jij nog helemaal nieuw in het vak van wijkontwikkeling?
 • Werk je bij een organisatie of instelling zoals een woningcorporatie, gemeente, welzijnsorganisatie, WIJ-team, gezondheidscentrum, cultuurcoach, politie, etc.? Of ben jij als bewoner onderdeel van of heb je te maken met wijkinitiatieven of wijkontwikkeling (zowel ruimtelijk als sociaal)? Of doe je heel wat anders, maar wil je graag verder in de wijkontwikkeling?
 • Wil jij actief worden als Wijkmaker? Heb jij een open vizier, actieve houding en de wens om bij te dragen aan mooie en leefbare wijken en buurten?

Zeg jij 'ja' op bovenstaande punten? Meld je dan nu aan voor de Leergang Wijkontwikkeling II!

Wat levert het op?

Aan het eind van de leergang heb je een stevige en brede basiskennis over wijkontwikkeling. Naast je eigen vakgebied, heb je voldoende basiskennis van en achtergrondinformatie over verschillende onderwerpen die bij wijkontwikkeling komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan gebiedsgericht werken, energietransitie, rollen en verantwoordelijkheden, onderzoek, stedenbouw en vraagstukken in de wijk. Hierdoor ben jij breed inzetbaar als Wijkmaker en kan je een actieve en verbindende rol pakken in de wijkvernieuwing. Ook heb je flink gebouwd aan het versterken en verbreden van je netwerk. Na een succesvolle afronding van de leergang ontvang je een certificaat van Wijkmakers.

Aanmelding en selectie

Interesse in de Leergang Wijkontwikkeling II? Meld je dan aan met je Wijkmakers account. Druk op de knop aanmelden, log in of maak eerst een account aan. Vergeet niet je profiel compleet te maken door een korte motivatie in te vullen.

Het leren van elkaar is een belangrijke doelstelling tijdens de leergang. Aanmelden betekent daarom ook niet dat je automatisch geselecteerd wordt. We streven naar een goede afspiegeling van de samenleving en een groep deelnemers die samen een mooie mix vormt van kennis en ervaring.

Na aanmelding krijg je meer informatie over de selectieprocedure. De eerste gesprekken zullen tegen het voorjaar gehouden worden.

De kosten voor de hele leergang zijn €3.000,- (exclusief btw). Er zijn drie gratis plekken voor wijkbewoners. Neem contact op met Wijkmakers voor de mogelijkheden.

Aanmelden

Programma

De leergang start donderdag 29 september 2022. Tegen die tijd zal ook het programma en de overige cursusdagen bekend gemaakt worden.

De Leergang Wijkontwikkeling II zal tien modules hebben. Een module bestaat altijd uit een middag- en een avondprogramma. Aanwezigheid is verplicht voor een succesvolle afronding van de leergang.