Een foto van vlaggen met de naam Wijkmakers erop. Er is een huiselijke setting nagemaakt. Met stoelen, planten en een vloerkleed.
Nieuws

Belang van wijkvernieuwing onderstreept op Let's Gro

Wijkmakers op stadsfestival geĂŻntroduceerd door wethouder

Wijkmakers is op het congres wijkvernieuwing tijdens het stadsfestival Let's Gro geïntroduceerd door wethouder van de gemeente Groningen Roeland van der Schaaf. Hij onderstreepte bij de opening van het congres op 6 november het belang van wijkvernieuwing en wijkontwikkeling. “Wijkvernieuwing moet echt weer gaan leven in Groningen. Daarom is er nu Wijkmakers.”

Pieter Bregman, directeur-bestuurder van woningcorporatie Nijestee noemde het aan dezelfde tafel heel bijzonder dat Wijkmakers er is. “We gaan mensen opleiden en kennis opbouwen in de Wijkmakers Academie”, zei hij tegen dagvoorzitter Gijs Nillessen. Nijestee is net als de gemeente Groningen een van de partners van Wijkmakers. Pieter droeg daarom voor de gelegenheid een shirt van Wijkmakers.

Aandacht voor wijkvernieuwing

Dat wijkvernieuwing belangrijk is voor de gemeente Groningen blijkt wel uit het enthousiasme van Roeland voor het thema. “Er zit heel veel energie. Je merkt het ook als je in de wijken met de mensen praat. Maar zonder wrijving geen glans”, geeft hij toe. “Er is ook discussie, bijvoorbeeld als iemands huis wordt gesloopt. Iemands geschiedenis ligt in zo'n woning."

Wijkontwikkeling gaat niet alleen over stenen. “Het gaat bijvoorbeeld ook over het bestrijden van armoede. We streven naar de ongedeelde stad. Dat de stad van en voor iedereen is”, legt Roeland uit. “Wijkvernieuwing houdt nooit op, er moet altijd aandacht blijven voor de wijken en de dorpen. We willen de wijkvernieuwing in Groningen verder opschalen. Het moet echt weer gaan leven. En daarom is er Wijkmakers.”

Het nieuwsbericht gaat verder onder de foto.

Een foto van een tafelgesprek met witte mannen. Je ziet publiek op de rug. De witte mannen zitten op een podium. Op de achtergrond is een plattegrond van de stad Groningen te zien.

100 jaar stads- en wijkvernieuwing

De opening van het congres was voor Wijkmaker Tijmen Hordijk de gelegenheid om iedereen in vogelvlucht mee te nemen door 100 jaar stads- en wijkvernieuwing in Groningen. Tijmen is opgeleid als stedenbouwhistoricus maar werkt al jaren in de wijkvernieuwing als adviseur, gespreksleider en procesbegeleider. Voor Wijkmakers helpt hij onder andere mee bij de eerste editie van de Leergang Wijkontwikkeling. Tijdens de leergang komt de geschiedenis van de wijken uitgebreider aan bod.

“In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw werd voor het eerst nagedacht over de wijken. Er kwamen uitbreidingsplannen voor de stad Groningen, met de Oosterpark en de Indische Buurt. In de jaren '50 kwamen De Wijert en Corpus den Hoorn”, vertelt Tijmen. Hij is onder de indruk van de sociale gedachte die achter de wijken Selwerd en Paddepoel zat. “Het waren mini-maatschappijen. Ook in de jaren '80 werden Beijum en Lewenborg zo bedacht: gericht op elkaar en het samenleven.”

Roeland vertelt dat er niet altijd zo positief werd gekeken naar de naoorlogse wijken. “In de wijkvernieuwing wilden we vaak de bestaande structuren kapot maken. Om de eenzijdigheid te doorbreken, maar er zat natuurlijk een gedachte achter die structuur.”

Officiële aftrap

Wijkmakers wordt op Let's Gro officieel gelanceerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in The Market Hotel. Vanaf 17.00 uur is iedereen van harte welkom. Het hele programma van Wijkmakers op Let's Gro kan je hier vinden.