Een foto van twee witte mannen met rubber laarzen aan,. Ze staan in de modder en houden allebei dezelfde schop vast. Ze dragen een oranje veiligheidshesje en een gele veiligheidshelm. Op de achtergrond is een graafmachine te zien. De mannen lachen en de man rechts steekt zijn duim op.
Nieuws

De partners van Wijkmakers: WarmteStad

Samen maken we de wijk

Zonder partners geen Wijkmakers. Met partners bouwen we aan die nieuwe gemeenschap die nodig is voor Groningen. Partners denken mee over het programma van Wijkmakers, leveren deelnemers en docenten voor de Academie en vraagstukken voor de Werkplaats. WarmteStad is ook partner van Wijkmakers. Directeur Dick Takkebos: “We proberen wijkbewoners zoveel mogelijk bij de aanleg van het warmtenet te betrekken.”

WarmteStad werd in 2014 gestart door de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen. Ze produceren en leveren duurzame warmte en bieden een alternatief voor het gebruik van aardgas. Zo wil WarmteStad bijdragen aan het klimaatneutraal maken van Groningen. “Om huizen van het gas af te halen en aan te sluiten op het warmtenet, moet er een hele nieuwe infrastructuur worden aangelegd. Die buizen en leidingen leggen wij aan”, legt Dick uit. “In een aantal wijken in Groningen zijn we al begonnen en het worden er de komende jaren steeds meer.”

De wijken in

Dat aanleggen van die nieuwe leidingen en buizen, is waar WarmteStad te maken heeft met wijkontwikkeling. “We begonnen met de aanleg op Zernike en gingen bij Paddepoel toen echt de woonwijk in. Voor het aanleggen van die infrastructuur moet veelal de hele straat open. Bij de Plutolaan kwam toen het idee van de gemeente: 'Als WarmteStad hier toch zo ingrijpend bezig is, kunnen we dan niet eens nadenken of we de straat ook op een andere en betere manier weer kunnen gaan herinrichten?' We hebben toen samen besloten om de Plutolaan ‘klimaatadaptief’ te maken”, vertelt de directeur van WarmteStad. Bij een klimaatadaptieve inrichting houd je rekening met weersveranderingen. Veel regen moet goed kunnen wegspoelen. Als het heel heet weer is, wordt het minder warm op straat omdat er veel groen is aangelegd.

Dick is nu al een kleine vijf jaar directeur van WarmteStad en zag het bedrijf groeien. Na Paddepoel-Noord ging WarmteStad naar Selwerd en binnenkort gaan ze ook naar Vinkhuizen, Paddepoel-Zuid en Kostverloren. Ook in nieuwbouwgebieden, zoals het Europapark, is WarmteStad actief. Binnenkort komt daar ook het herontwikkelingsgebied Stadshavens bij.

Samenwerken in de wijkvernieuwing

“We zijn in Selwerd echt onderdeel geworden van de wijkvernieuwing”, zegt Dick. “We werken er samen met woningcorporaties en wijkteams van de gemeente. Iedereen heeft zijn eigen rol, want het gaat naast verduurzaming ook om leefbaarheid, sociale veiligheid en groen. De gemeente zorgt voor de herinrichting van het openbare gebied. Wij leggen een nieuw duurzaam warmtenet aan en de huurwoningen worden door de woningcorporaties verbeterd en energiezuiniger gemaakt. Want als je een minder goed geïsoleerd huis hebt, dan krijg je wel duurzame warmte, maar schiet je met je energieverbruik nog niet automatisch iets op. Samen proberen we op die manier ook de woon- en energielasten zo laag mogelijk te houden. Er wordt dus op allerlei fronten aan de wijk gewerkt.”

WarmteStad is volgens Dick een bedrijf voor en door Groningers. “We zijn geen commerciële warmteleverancier van ver weg die vooral uit is op zoveel mogelijk winst. We doen het voor de mensen in Stad en willen de warmterekening betaalbaar houden. We leveren warmte met een sociaal component”, vertelt hij. “We schakelen bijvoorbeeld bij de uitvoering van onze werkzaamheden ook wijkbewoners in die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Zij brengen informatiemateriaal rond of helpen bij de omleiding van het verkeer. Zo wordt het ook een project ván de mensen uit de wijk.”

Inzicht en begrip

Wat voor Dick vooral belangrijk is dat we het met elkaar moeten doen. “Samen de schouders eronder zetten, niet alleen met gemeente en woningcorporaties, maar ook met de wijkbewoners zelf. Daarom past WarmteStad zo goed bij Wijkmakers. We hebben een gezamenlijke doelstelling”, stelt hij. De directeur van WarmteStad hoopt dat Wijkmakers behalve draagvlak ook voor inzicht en begrip zorgt. “En vooral mooie resultaten, dat we samen met elkaar in staat zijn om meerwaarde te geven aan wat we doen. Dat het beter aansluit bij wat mensen willen in de wijken.”

Dat tastbare resultaat is ook voor WarmteStad belangrijk. “Soms moet je wat meer tijd nemen en luisteren om een goed plan te maken. Maar daarna moeten de handen ook uit de mouwen.” Dat past bij Wijkmakers, want ‘maken’ is ook ‘doen’. “Het samen denken en werken, het boeken van resultaat, werkt stimulerend en enthousiasmerend. Als de mensen hun wijken zien groeien en mooier zien worden, dan zorgen we samen voor nieuwe energie. Op een andere manier dan onze leidingen dat al doen”, lacht Dick.

Ook partner worden van Wijkmakers of bekijken wie nog meer partner is? Kijk op onze speciale partner-pagina.