Kim Meijer linksonder in beeld tijdens de slotbijeenkomst bestuurdersleergang
Nieuws

In gesprek met projectmanager wijkvernieuwing Kim Meijer

Wijkmakers aan het woord

Wijkmakers is er voor iedereen die iets wil leren over wijkvernieuwing en wijkontwikkeling. Van bewoner tot bestuurder, van trainee tot pensionado, van voeten-in-de-klei tot beleidstijger. Behalve onze ‘gewone’ leergang organiseerden we het afgelopen jaar een leergang wijkvernieuwing voor bestuurders en startten we met een leergang voor trainees. Daarnaast ontwikkelden we een thematische leergang over participatie en vertrouwen voor medewerkers van de gemeente Groningen. 

Kim Meijer (linksonder op de foto, gemaakt door Nienke Maat) werkt als projectmanager wijkvernieuwing in Selwerd. Zij volgde de leergang participatie en doet nu mee aan de leergang wijkvernieuwing. We zijn benieuwd naar haar ervaringen.

Op zoek naar het gouden ei

“Mijn eerste kennismaking met Wijkmakers was vorig jaar. Ik werkte toen al acht jaar als projectleider in onder andere Beijum en Lewenborg. Ik kreeg steeds meer met participatie te maken. Ik was eigenlijk altijd al op zoek naar het gouden ei; wanneer heb je genoeg geparticipeerd? Of wanneer misschien zelfs te lang?” Kim deed met collega’s vanuit verschillende gemeentelijke afdelingen mee aan de leergang participatie en vertrouwen. Ze merkte dat veel van haar collega’s met dezelfde vragen zaten, maar ook weer op heel verschillende manieren tegen participatie aankeken. Meedoen aan de leergang bracht Kim nieuwe inzichten en methodieken, maar vooral meer begrip voor het werk van collega’s. “Het gouden ei heb ik in de leergang niet gevonden”, lacht Kim. “Maar ik weet nu wel dat dat ei helemaal niet bestaat.”

Een jonge vrouw met een wit shirt en een zwart jasje in de buitenlucht

Enthousiast én kritisch

De leergang participatie en vertrouwen wekte bij Kim de interesse voor Wijkmakers. Toen zij projectmanager wijkvernieuwing in Selwerd werd, leek het haar dan ook het juiste moment om de leergang wijkvernieuwing te gaan volgen. Binnen de gemeente was de leergang wel bekend, maar omdat het nog vrij nieuw is, wist niemand eigenlijk precies wat je er leert. “Toch sprak het me aan, omdat ik wist dat ik nieuwe inzichten zou krijgen en nieuwe mensen zou ontmoeten; ook van andere organisaties en bewoners.” De leergang is nu halverwege, en Kim is zowel enthousiast als kritisch over de leergang. Er komen veel verschillende inhoudelijke onderwerpen langs, en Kim vindt het erg interessant om daar met een heel diverse groep mensen in te duiken. Ze ontdekte dat iedereen het beste voor de wijk wil, en daarin op zijn of haar eigen manier zoekend is.  “Wat dat betreft is het echt een verrijking en een verbreding van mijn blik. Maar ik mis wel de verdieping op sommige onderwerpen. Ik zou het goed vinden om wat meer de diepte in te gaan en ook meer methodes en technieken te leren.”

Wat is wijkvernieuwing voor jou?

"Ik zie wijkvernieuwing als een concrete wijkaanpak van de middellange termijn. Wijkvernieuwing is vooral bedoeld als extra impuls om de wijk te versterken zodat bewoners goed en gelukkig in de wijk kunnen wonen".

Wijkontwikkeling ziet Kim meer iets van de langere termijn. Het is ook belangrijk om verder vooruit te kijken, maar het gevaar daarbij is dat de aandacht voor de wijk verdwijnt. “Het is daarom echt nodig om in sommige van onze wijken een concrete aanpak te hebben voor de komende paar jaar; een aanpak waarbij fysieke en sociale projecten bij elkaar komen.”

Kim haar droom is om de wijkvernieuwing breder te organiseren. De projectorganisatie is nu vanuit de gemeente georganiseerd. Een wijk vernieuwen doe je samen met alle partijen. Woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en bewoners spelen een wezenlijke rol. Het lijkt Kim het mooiste als alle partijen gezamenlijk opdrachtgever zijn en optimaal samenwerken hierin. Eigenlijk een soort aparte BV wijkvernieuwing. Van een aantal collega’s hoorde ze dat het 20 jaar terug ook zo georganiseerd was.

Samenwerking en goede wijkmakers

“De wijkvernieuwing vraagt om goede wijkmakers. Mensen die blijven kijken hoe en met wie we de wijk beter maken, en niet alleen vanuit hun organisatie.” Kim gelooft dat iedereen wijkmaker kan zijn, maar dat je wel de vrijheid moet voelen (en krijgen) om dat te kunnen doen. En dat is nog best eens ingewikkeld. “In de praktijk loop je nog best vaak tegen schuttingen aan, zelfs binnen je eigen organisatie. En dat is soms lastig in de samenwerking. In de wijkvernieuwing ben je niet zelf de organisatie, maar je vertegenwoordigt je organisatie natuurlijk wel.”

Naast de samenwerking tussen organisaties, vindt Kim dat we ook meer zouden moeten kijken naar samenhang in de wijk en de verbinding tussen de wijken. “We zijn geneigd ons te focussen op onze eigen postzegels, maar de ansichtkaart samen maken is veel leuker.”

Close-up ontwerpuitgangspunten tijdens wijkmarkt bestuurdersleergang
Foto: Nienke Maat (wijkmarkt tijdens de slotbijeenkomst van de leergang wijkvernieuwing voor bestuurders)
We zijn geneigd ons te focussen op onze eigen postzegels, maar de ansichtkaart samen maken is veel leuker.
Kim MeijerProjectmanager wijkvernieuwing Selwerd

Van de Wijert-Noord naar de Wijert-Zuid

Kim is opgegroeid in De Wijert-Noord; een typische naoorlogse stempelwijk in het zuiden van de stad. Ze heeft er goede herinneringen aan, en wilde na wat omzwervingen graag weer terug verhuizen. “Ik wilde terug omdat ik dacht dat ik daar nog wel wat oude buurtgenoten terug zou vinden. We zijn toen in het nieuwbouwgedeelte van De Wijert-Zuid gaan wonen. Maar dat is toch echt een andere buurt. Het is er fijn wonen, maar er is veel minder sociale cohesie.”

Een objectieve blik

Kim heeft het naar haar zin in de wijkvernieuwing. “Ik blijf projectmanager wijkvernieuwing zolang ik het gevoel heb dat ik nuttige dingen doe. Maar ik vind het wel goed om te verversen en fris te blijven. Je moet in zo’n rol niet te lang in dezelfde wijk blijven. Dan kun je niet meer objectief zijn.” Kim vindt het belangrijk om geïnspireerd te blijven en nieuwe inzichten op te doen. Op de vraag met wie ze wel eens zou willen kennismaken, aarzelt ze niet. “Ik zou heel graag eens praten met Michelle van Tongerloo (huis- en straatarts in Rotterdam, red.). Zij is zo inspirerend. Ze breekt overal doorheen, maar dan wel met waterdichte argumentatie.”

De verdieping zoeken

Kim is nu halverwege de leergang wijkvernieuwing, en ziet mogelijkheden om bij Wijkmakers door te leren. “Ik zou graag meer de verdieping in willen. Aparte sessies over specifieke onderwerpen, waar je echt de diepte in duikt.” Dat kunnen volgens Kim inhoudelijke onderwerpen zijn, maar ook bijvoorbeeld gericht op methodieken, instrumenten en vaardigheden. “Zo vond ik qua inhoud de inleidende module over de geschiedenis van wijkontwikkeling heel interessant. Daar zou ik meer van willen weten. En de module over de basismonitor; daar valt nog zoveel meer uit te halen.”

Laat dat nou net iets zijn waar Wijkmakers dit jaar mee aan de slag gaat! 

We zijn achter de schermen volop bezig met de ontwikkeling van een verdiepend programma in de vorm van masterclasses. Hou onze kanalen in de gaten voor meer informatie.