Foto van Robin en Melina in de Oosterparkwijk
Nieuws

Melina en Robin maken Wijkmakers team compleet

Ze stellen zich graag even aan je voor

In het voorjaar kwam projectmedewerker Melina Jager het Wijkmakers-team versterken. Als spin in het web organiseert zij de praktische kant van alle activiteiten. De - inmiddels bekende - wijkwandelingen zijn ook haar pakkie aan. Met de komst van programmamaker Robin Kramer per 1 september is het Wijkmakers-team compleet. Robin geeft onze activiteiten inhoud en vorm en denkt mee over de inhoudelijke koers. Melina en Robin stellen zich graag aan je voor.

Melina Jager; organisatietalent en spin in het web

Melina (23) studeerde bedrijfskunde en stond te popelen om na haar studie aan het werk te gaan. Misschien was het haar bijbaantje bie de Lidl in Selwerd waardoor haar interesse voor de wijkaanpak werd gewekt. Of het was gewoon de hands-on mentaliteit bij Wijkmakers die Melina aantrok. Hoe dan ook, Melina solliciteerde in februari als projectmedewerker en het was direct raak.

Melina houdt van overzicht, structuur en duidelijke afspraken. Ze is recht voor z’n raap en wil altijd weten hoe het zit. Daarmee is zij een heel fijne steunpilaar voor de rest van het team. En een sfeermaker, dat is Melina ook. Ze organiseert de activiteiten tot in de puntjes, van locatie tot draaiboek en aankleding. Daarbij doet ze ook nog een groot deel van de communicatie; het bijhouden van de website en social media.

Toen we in het voorjaar begonnen met de maandelijkse wijkwandeling bleek dit een mooie klus voor Melina. “Ik vind het leuk om op zoek te gaan naar actuele onderwerpen en dan de wandelingen verder voor te bereiden. Om samen met de gids na te denken over de opzet en de route, en daarna om te zetten in een concreet draaiboek. Sinds kort hebben we ook een samenwerking met Spot TV, een videokanaal voor jongeren. Zij maken korte films over de wandelingen, en we bereiken daarmee een veel bredere doelgroep.”

Melina werkt bewust vier dagen als projectmedewerker. Ze houdt daarmee tijd over om lekker uit eten te gaan, te dansen en paard te rijden. Melina houdt van gezelligheid; ze spreekt veel met vrienden af en is minimaal een dag in de week bij haar oma om bij te kletsen.

Robin Kramer; creatieve denker en aanpakker

Robin (29) is cultureel antropoloog en werkte voordat hij Wijkmakers kwam als docent en onderzoeker aan de Hanzehogeschool. Binnen het lectoraat Gezonde Stad hield hij zich bezig met samenwerkingsvormen in de wijkaanpak. Hij deed onderzoek in Groningen en in Rotterdam. Maar, zo zegt hij zelf, “ik miste de aansluiting met de praktijk”. Robin is het liefst actief aan de slag en wil bijdragen aan een zichtbaar fijnere samenleving.

Als programmamaker bij Wijkmakers houdt Robin zich vooral bezig met de inhoud. Hij zoekt de actuele thema’s en vraagstukken en vertaalt deze naar activiteiten. Hiervoor is hij altijd op zoek naar nieuwe en inspirerende inzichten uit de wijkvernieuwing. Robin houdt ervan om verschillende perspectieven te verkennen en bij elkaar te brengen. Dat doet hij ook in zijn vriendenkring, met wie hij vaak afspreekt om te eten, te lezen en films te kijken.

“Soms wil ik wel dat het allemaal wat sneller zou gaan in de wijkvernieuwing. Ik snap ook dat het allemaal niet zo makkelijk gaat, maar dat vind ik soms moeilijk. Ik werkte vroeger veel in de horeca en zorg en daar reageer je snel en probeer je dingen samen meteen te regelen, ook al weet je dat iets maar een tijdelijke oplossing is. De stad en de wijk zijn natuurlijk complexe netwerken waar meer afstemming voor nodig is, maar ik kan me eraan storen dat alles vooraf perfect uitgedacht moet worden, voordat er iets gebeurt. Ik geloof meer in organische ontwikkeling.”

Robin gelooft sterk in het karakter van plekken en wijken. Die eigenheid ontstaat natuurlijk door geschiedenis, maar ook door de mensen die er wonen of verblijven. “Dat vind ik ook belangrijk bij de vernieuwing van plekken. Het karakter verdwijnt veel te vaak, en er is weinig ruimte voor eigen inbreng.” Robin wordt bijvoorbeeld heel blij van de wijken in Hamburg, Keulen en Berlijn. “Buurtcafés met minibiebs waar ouders en kinderen samen de bloembakken onderhouden en waar ook de thuislozen een bak koffie kunnen krijgen. Ik zou graag meer aandacht willen zien voor de wijk als een bijzondere plek voor het sociale leven van de stedelingen. Meer bedrijvigheid en leven in de wijk en niet enkel in de binnenstad. Daar wil ik met Wijkmakers graag aan bijdragen.”