Een foto van een aantal witte vrouwen. Ze zijn in discussie aan een tafel in een lokaal.
Nieuws

Oplossing van eerste vraagstuk in Werkplaats krijgt vorm

Deelnemers testen hun ideeën in de wijk

De eerste groep deelnemers aan de Wijkmakers Werkplaats is inmiddels zes keer bij elkaar gekomen om te werken aan het eerste vraagstuk. Hoe zorgen we dat moeilijkheden en problemen in (delen van) wijken vroeg worden opgemerkt en aangepakt, terwijl er op het eerste gezicht nog weinig aan de hand is? Een concrete oplossing is er. Nou ja, bijna. Alles is nog mogelijk en niks staat nog vast. “Ik zeg niet dat het niet kan, maar het is ingewikkeld.”

In de Werkplaats wordt gewerkt aan oplossingen voor ingewikkelde problemen. De weg naar een oplossing is voor sommige deelnemers ook niet makkelijk. In gebouw Magma in Vinkhuizen is de groep op 22 maart even terug op hun honk. Ze updaten elkaar en werken verder aan hun oplossing, maar eerst is het tijd voor een spelletje. Met een eigen variant van 30 Seconds zorgt begeleider Joline Teisman van LEF Groningen, dat de groep er die middag weer inkomt. Frank Mulder, sociaal gebiedsontwikkelaar bij de gemeente Groningen, wordt helemaal fanatiek en duikt er vol in.

Testen in de wijk

Het is een klein groepje op deze zonnige middag, omdat verschillende deelnemers geveld zijn door ziekte. Tijdens de update worden mensen die eerder een dag hebben gemist bijgepraat en zo is iedereen weer op de hoogte. In duo's zijn de deelnemers vorige week de wijk ingegaan om hun ideeën bij bewoners te testen. Na zes weken is er een oplossing gekozen die verder wordt uitgewerkt. De groep heeft ervoor gekozen om zich niet te richten op het opsporen van problemen, maar juist op het voorkomen van die problemen. Een vrijheid die de deelnemers hebben. Het belangrijkste is dat er uiteindelijk een resultaat ligt waar iedereen achterstaat.

Ben je benieuwd hoe de Werkplaats is begonnen? Lees hier het verslag van de eerste bijeenkomst.

Nieuwe manier van werken

Programmamaker en Wijkmaker Leonie Wendker zag in de afgelopen weken dat het steeds concreter (duidelijker) werd welke kant de deelnemers op willen. “Ze moesten zich soms ook overgeven aan het feit dat je niet kan overzien wat het eindresultaat gaat worden. Het is een nieuwe, of andere manier van werken die ze niet altijd gewend zijn. Dat is soms moeilijk, maar het kan juist ook luikjes helpen openen. En de groep is heel fanatiek en betrokken.”

Het bericht gaat verder onder de foto's.

Sparen voor de buurt

De oplossing van de groep ligt nog niet helemaal vast, maar ze denken op moment van schrijven aan een buurtbudget gekoppeld aan een spaarsysteem. Het idee erachter: belonen werkt. En in dit geval is het vrijwilligerswerk waar je punten mee kan sparen. Op straat kregen de deelnemers al veel toevoegingen en voordelen, maar hoorden ook de nadelen. Een voor een wordt alles tijdens de middag in Vinkhuizen besproken en het plan bijgesteld.

“We hebben drie gesprekken gehad, met een man, drie vrouwen en twee jongens. Een mooie afspiegeling van de wijk”, vertelt Janet Postema van WIJ Groningen. “Wat we vooral hoorden, dat als mensen er zelf iets aan hebben, dan willen ze het wel.” Gea Westerlaan, medewerker Wonen van woningcorporatie De Huismeesters, vult haar aan: “Dat begrijp ik wel, als het echt in hun eigen deel van de wijk is. Dan is het behapbaar en dichtbij.”

Verder uitdenken

De deelnemers van de Werkplaats maken tijdens de bijeenkomst goed gebruik van hun eigen ervaringen in de wijk. “Ik weet hoe moeilijk het kan zijn”, zegt Frank. “Ik zeg niet dat dit niet kan, maar het is ingewikkeld.” De details van de oplossing van de Wijkmakers verandert tijdens de middag nog veel en wordt steeds verder uitgedacht.

Hilda Hoekstra van advies- en architectenbureau KAW kreeg bij een rondje door de wijk meteen aanvullingen te horen op het plan. “Het idee was om niet alleen te sparen voor dingen in de wijk, maar ook mensen perspectief bieden (kans) op werk en scholing. Er moet ook echt iets voor de mensen zelf in zitten.”

Het bericht gaat verder onder de foto's.

Pleinambassadeur 

Tijdens een gesprek in de wijk kwam ook naar voren dat iemand het plan aan de man moet brengen. En dat kan vragensteller woningcorporatie Nijestee niet alleen. “Er moeten mensen zichtbaar zijn in de wijk, bijvoorbeeld een stempelburgemeester of een pleinambassadeur”, vertelt Hilda. “Een nadeel is wel: sommige mensen doen al veel voor de wijk, die hebben eigenlijk al zoveel punten verdiend. En mensen met een uitkering kunnen misschien niet zomaar ergens een cadeaubon voor krijgen.”

Wat de oplossing voor dit eerste vraagstuk precies gaat worden, weten we over een paar weken. Dan zal de groep hun oplossing pitchen aan wijkcoördinator Victor Weisenbach van Nijestee. Volgens deelnemer Frank is er vooral 1 ding erg belangrijk: “Als je echt wat wilt, moet de manier van werken anders.” Hilda is het daar mee eens: “We moeten over de grens heen stappen van wat wel of niet mag.”

Wil je ook meedoen aan de Wijkmakers Werkplaats? Op 11 mei begint de tweede groep. Hoe zorgen we dat de gemeente, organisaties en bewoners goed en gelijkwaardig kunnen samenwerken in de wijk? Geef je nu op voor de Werkplaats en ga ook aan de slag met dit vraagstuk!